Недостиг на петрол може да причини нова криза през 2013 г.?

През 2013 г. светът може да се сблъска с още по-сериозни икономически проблеми, отколкото наблюдаваме в момента. Тази прогноза направи директорът на Международната агенция по енергетика /МАЕ/ Нобуо Танака. Според него, ако търсенето на “черно злато“ отново нарасне, цената на петрола може да хвръкне до 200 долара за барел. Отрасловите експерти не изключват рязък скок на петролните цени. Но според тях, още при 70-80 долара за барел ще има бърз приток на инвестиции в петролния отрасъл, а следователно, ще бъдат разконсервирани проектите, замразени заради спада на търсенето. Затова те смятат, че перспективата за възникването на нова криза е съмнителна.
Според Танака, причината за кризата ще бъде отсъствието на достатъчно предлагане на петрол на пазара. “Ако търсенето на петрол отново се увеличи, то не е изключено възникването на дефицит. Ние даже можем да предскажем, че подобен дефицит може да възникне през 2013 г. “, заяви Танака. В резултат, според експертите на МАЕ, световните цени могат да счупят рекордните показатели от лятото на 2008 г. и да се повишат до 200 долара за барел. Анализатори отбелязват, че всички петролни концерни в момента прекратяват инвестициите в проектите по разработването на нови находища. Под въпрос се оказаха преди всичко най-капиталоемките проекти. Всички големи страни-износители на петрол вече обявиха за съкращаване на добива на петрол. ОПЕК не веднъж съкращаваше квотите за добив на нефт, а неотдавна генералният секретар на организацията съобщи, че на страните-износители им се е наложило да отложат 23 процента (35 от 150) петролни и газови проекти.
Впрочем, други експерти смятат, че не трябва да се нагнетява обстановката и да се плаши с нова криза, отчитайки, че световната икономика още не се е справила с тази. Въпросът се състои в това, че производството на петрол и търсенето му не са изпаднали в противофаза – когато се възобновява стремителния ръст на потреблението, а производството на петрол не расте или спада, заяви анализаторът на ИК “Тройка Диалог“ Валерий Нестеров. Според него, това може да предизвика бурен ръст на петролните цени. В същото време петролният отрасъл има определен резерв стабилност и гъвкавост и след като се възобнови устойчивата тенденция за ръст на търсенето, ще настъпи преливане на инвестиции в петролните и газови проекти. “Затова не мисля, че високите цени на петрол ще породят нови проблеми в световната икономика“, заяви експертът.
Анализаторът на ИФД “КапиталЪ“ Виталий Крюков отбелязва, че много нефтодобивни компании са свързани с договорни задължения с подизпълнителите и до изтичане на срока на действие на договорите не е изгодно тяхното разкриване заради високите глоби. Следователно те ще бъдат принудени да поддържат инвестициите на определено равнище. Впрочем, експертът допуска възможността от рязък скок на цените на петрола в случай на дисбаланс между предлагането и търсенето му. Но при цени 70-80 долара за барел компаниите отново ще започнат да влагат в нерентабилни сега проекти, което ще поддържа добива.
Докато МАЕ се опитва да прогнозира ситуацията на пазара на петрол за четири години напред, страните от ОПЕК се подготвят за поредната си среща след две седмици. На нея ще стане дума за възможно ново съкращаване на обемите на доставки на петрол за световния пазар с цел поддържането на цените. Преди месец генералният секретар на картела предупреди за готвеното ново съкращение, а в неделя иранският петролен министър изключи подобна възможност.
“Пазарът очаква от ОПЕК съкращаване на квотите за добив на 15 март. Ако подобно решение не бъде взето, реакцията по-скоро ще бъде негативна“, заяви анализаторът Виталий Крюков. Вчера цената на петрола спадна с повече от 4 долара за барел – най-голямото отклонение на цените надолу за последните седем седмици. Към 19.06 ч. московско /18.06 ч. българско/ време фючърсите на петрол сорт Брент с доставка през април поевтиняха с 8,2 на сто до 42,57 долара за барел, на американския лек суров петрол поевтиняха с 9,6 на сто и стигнахадо 40,48 долара за барел.

Източници: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *