Ниската активност е водеща на БФБ в навечерието на изборите

Сесията приключи със спад при 44 на сто от активните 52 компании, акциите на други 31% добавиха към стойността си, а останалите 25 на сто не промениха капитализациите си.
Оборотът на регулирания пазар възлезе на 515 хил. лв., като лидер по оборот бе емисията на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (243 хил. лв.), след като по позицията минаха 305 хил. акции на цени между 0,797 и 0,82 лева.
Така активността на БФБ се запазва рекордно ниска, какъвто беше консенсусът сред водещите анализатори.И четирите български индекси затвориха на отрицателна територия като SOFIX изгуби 0,15% до 356,2 пункта, BG40 падна с 0,3% до 100,6 пункта, BGREIT изгуби 0,17% до 40,92 пункта, а BGTR30 отстъпи с 0,5% до 265,7 пункта.
Книжата на Холдинг Пътища добавиха 4,9% до 2,59 лева при обем от 2 752 акции, тези на Зърнени храни България нараснаха с 1,9% до 0,64 лева при обем от 41 500 изтъргувани акции, а дяловете на Химимпорт се понижиха с 3,2%, затваряйки при ниво 2,11 лева.
„В навечерието на парламентарните избори изключително ниските обеми на търговия вече не изненадват никого. Пазарът не се повлия от случващото се на международните капиталови пазари. Нито от разочароващите данни за английската икономика за първото тримесечие, нито от слабите данни за потребителското доверие в САЩ, нито и от полъха на оптимизъм от производствения сектор в Китай“, коментира за Investor.bg Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.
„Основният въпрос е каква ще е конфигурацията на парламента и по-конкретно на бъдещото правителство, а още по-интересно е какво трябва да е правителството, за да бъде възприето позитивно от капиталовия пазар. Очевидно действията и по-скоро липсата на такиваот страна на сегашното правителство не се възприемат с доверие, както отместните, така и на чуждите инвеститори.
Липсата на преразглеждане на бюджета може да постави страната и следващото правителство пред реалната опасност от спешно споразумение с МВФ поради растящите дефицити, породени от огромната разлика основно в очакваната и реалната приходна част на бюджета“, добави още Маджиров.
„Евро фондовете към текущия момент се възприемат, като един от основните инструменти за справяне с тежкия период, в който навлиза страната. От тази гледна точка позитивно би се възприело правителство, което да може да комуникира с ЕС нормално -нещо, което сегашната тройна коалиция показа че трудно може.
Именно съставът на следващото правителство ще окаже най-сериозно влияние върху капиталовия пазар през следващите седмици. Ако съставянето му се проточи във времето, това ще стимулира външните инвеститори да продължат да натискат цените на акциите на БФБ“, прогнозира още анализаторът.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *