Новата цел пред БРИКС – разбиване на монопола на долара

Въпреки че многото силно задлъжнели държави по целия свят се надяват публичното внимание да се отклони от техните вътрешни проблеми и да се насочи към жънещите успехи фондови борси, една промяна с голямо значение за пазарите се случва зад кулисите – настоящата дедоларизация на света.

За да онагледим с пример това как все повече страни подготвят сцената за новата фаза на валутните войни, можем да погледнем към Русия, където експертът от The Voice of Russia Валентин Мандреску обяснява, че бавно, но сигурно, алиансът БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се освобождава от трилиони долари под формата на американски дълг, създавайки своеобразен доларов антисъюз.

Преди ключовото посещение в Пекин през следващата седмица гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина срещна Владимир Путин, за да докладва за напредъка на суаповото споразумение с основния банков орган в Китай. Очакванията са Кремъл да използва срещата, за да сподели с целия свят техническите подробности по своя международен антидоларов съюз, пише ZeroHedge.

На 10 юни икономическият съветник на Путин Сергей Глазиев публикува статия, очертаваща необходимостта от създаване на съюз от държави, желаещи да се отърват от използването на долара в международната търговия и въздържащи се от задържането на валутни резерви от зелените пари.

Крайната цел е ясна – разбиване на печатницата за пари, наречена Федерален резерв на САЩ, която според мнозина се използва за изхранване на американския военно-промишлен комплекс, давайки широки възможности за разпространяване на хаос из целия свят чрез подклаждане на конфликти в страни като Либия, Ирак, Сирия и Украйна.

Критиците на Глазиев вярват, че такъв съюз трудно би могъл да се обособи и че създаването на световна финансова система, която да не се базира на щатските пари, ще бъде изключително предизвикателство от техническа гледна точка. Въпреки това в дискусията си с Владимир Путин гуверньорът на Руската централна банка разкри възможността за реализиране на елегантно техническо решение на този проблем и изпрати намек към членовете на антидоларовия алианс, водени от властите в Москва и Пекин:

„Направихме много по отношение на суаповото споразумение рубла-юан, за да се улесни търговията на финансовите пазари. Имам среща следващата седмица в Пекин“, коментира Набиулина, като в последствие пусна бомбата: „Обсъждаме с Китай и нашите партньори от БРИКС създаването на система от многостранни суапове, която ще позволи да се прехвърлят ресурси към една или друга страна, ако необходимо. Една част от валутните резерви могат да бъдат насочени към нова система“.

Изглежда, че Кремъл избра подхода All in (стратегия в покера, при която играч залага целия си наличен финансов дял – бел. ред.) за установяване на своя антидоларов съюз. Валутните суапове между централните банки от БРИКС ще улеснят търговията на финансовите пазари, заобикаляйки елегантно долара.

В същото време новата система ще действа де факто и като алтернатива на Международния валутен фонд (МВФ), тъй като ще позволи на членовете на съюза да насочат финансови ресурси към някои по-бедни страни.

Освен всичко важен бонус, получен от тази „квази-МВФ“ система, ще е възможността на страните от БРИКС да разширят резервите си в други валути, подкрепяйки по този начин както собствените си парични средства, така и драстичното намаляване на количеството на доларо-базираните инструменти.

Скептиците твърдят, че със сигурност базираният на БРИКС антидоларов алианс няма да успее да отнеме на долара статута му на световна резервна валута. Сигналите в обратната посока обаче са особено силни. Запитан от телевизионния канал „Россия 24“ да коментира изявлението на Набиулина, президентът на държавната банка VTB Сергей Костин, който е сред най-твърдите поддръжници на борбата против долара, предложи интересен поглед върху ситуацията в Европа:

„Мисля, че работата по суаповата линия рубла-юан ще приключи в най-близко бъдеще и сетълментът на сделките между двете валути ще бъде отворен. Освен това ние не сме единствените с подобни инициативи. Знаем за изявленията, направени от г-н Нойер (гуверньорът на Френската централна банка Кристиан Нойер – бел. ред.). Като отмъщение за това, което американците направиха на BNP Paribas, той изрази мнение, че търговията с Китай трябва да се осъществява в юани или в евро“.

Ако сегашната тенденция продължи, скоро доларът ще бъде изоставен от повечето значими световни икономики и на практика ще бъде изритан от финансовите пазари. Продължаващият тормоз на Вашингтон ще накара дори бивши американски съюзници да избират антидоларовия алианс вместо съществуващата валутна система, базирана на зелените пари.

Точката, от която няма връщане за долара, може би е много по-близо, отколкото дори си представяме. В действителност американската валута може дори и да е преминала този своеобразен Рубикон, от който вече няма връщане назад по пътя към релевантността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *