Нова тенденция сред криптохакерите – възстановяване на откраднатите средства

TRM забеляза спад в размера на хакерските атаки, като общата сума открадната през 2022 г. намалява от $30 милиона до $10.5 милиона за съответния период на 2023 г. Интересно е, че все по-често хакерите връщат откраднатите средства и получават възнаграждения в замяна за тях от засегнатите проекти. TRM Labs обявява, че през 2023 г. жертвите на хакерски атаки успяват да възстановят почти половината от откраднатите средства. Например, един от нападателите, използвал протокола TenderFi, връща 50% от откраднатите $1.6 милиона, като в замяна получава $850,000, а другият, отговорен за източването на протокола Safemoon, връща $7.1 милиона от откраднатите $16.1 милиона, като задържа останалите $9 милиона.

TRM Labs обяснява, че регулаторният контрол върху крипто хакерските атаки, високопоставени случаи на правоприлагане и повишените политики за опознаване на клиентите и борба с прането на пари на крипто борсите могат да бъдат причина за постепенното увеличаване на връщането на откраднатите средства. Санкциите на САЩ, наложени върху Tornado Cash, също могат да окажат възпиращ ефект върху опитите на злонамерените хакери да преобразуват откраднатите монети в кеш.

Нарастващият брой етични хакери допринасят за засилване на контрола върху киберсигурността в DeFi екосистемата. През миналото откраднатите средства са били връщани от DeFi хакери в случаи като Defrost Finance и Nomad Bridge през 2022 г., Poly Network през 2021 г. и dForce през 2020 г. Общите загуби от хакерски атаки и измами възлизат на около $119 милиона към март 2023 г. DeFi протоколите остават предпочитани цели за хакерите поради податливостта на сложните смарт договори на манипулация.

Chainalysis обявява, че през 2022 г. експлойтите на DeFi са съставлявали 82% от цялата открадната криптовалута.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *