Новите данъци ще облекчат бизнеса

Законите за бюджета и акцизите са най-спешните

Атанас Папаризов,

шеф на парламентарната комисия по евроинтеграция и депутат от Коалиция за България

Eдин от най-важните закони, които трябва да се приемат възможно най-бързо, са поправките в устройствения закон за държавния бюджет. Това е в съответствие с поетите ангажименти към Евросъюза и предвижда, че БНБ не може да финансира правителството. Друга много важна поправка се отнася до общините, с което те ще бъдат подпомогнати да получават лихвени заеми от правителството за проекти, които са спечелили финансиране от Европа.

Досега обезпечаването на частта, която общините трябва да осигурят сами, винаги е стояло като проблем пред местните управи.

Вторият закон, който е изключително спешен, е новият Закон за акцизите, който беше подготвен и придвижен от предишния парламент. С него се урежда материята по съвсем нов начин. Целта е да влезе в сила от началото на следващата година или най-късно от втората половина на 2006 г. Така българските фирми производители ще се ползват със същите права, както и фирмите вносителки от ЕС у нас. Това означава да се плаща акцизът не когато се произведе стоката, а когато се реализира. Това е доста голямо облекчение за тях, затова трябва да има съответните складове, те да бъдат лицензирани, изисква се една много специална процедура, информация, регистрация на тези фирми, което отнема много време. Затова се надявам, че

законът ще бъде час по-скоро утвърден

от парламента, за да може фирмите да започнат да работят по нов, по-лесен начин. Водеща в тази дейност се предвижда да бъде агенция „Митници“.

Тук не става въпрос да се променят конкретно определени акцизи. Между другото в договора ни с ЕС е записано кои акцизи на какви етапи трябва да нарастват. Това нещо може да се види във всяка една таблица към договора. Има ангажименти, има преходни периоди за привеждане на акцизите в съответствие с европейското законодателство, включително и бъдещия акциз за електроенергията, за който има преходен период, за привеждане в съответствие до 2009 г. Повишаване на акциза за дизеловото гориво например се предвижда да стане на два етапа, затова също има таблица по години. Целта на тази синхронизация е

да се използват екологично чисти горива

и да нарастват цените на тези горива, които повече замърсяват, а също и на тези, които се произвеждат от замърсяващи и невъзобновяеми източници, каквато е електроенергията например. Няма обаче такава политика по отношение нито на метана, нито на пропан-бутана.

Това са двата най-спешни закона от гледна точка на синхронизация с европейското законодателство. Важен е и нормативът, който предвижда вътрешният финансов контрол вече да не се осъществява централизирано, а от отделните министерства и ведомства. Доколкото имам информация, Министерският съвет ще изтегли текстовете на този закон за вътрешнофинансовия контрол, който беше разработен от предишното правителство и стоеше от 2002 г. в парламента. В замяна на това ще бъдат предложени три нови закона, които съответстват на европейските норми. Те, съгласно постигнатите договорености с ЕК, следва да бъдат готови и предложени за разглеждане от правителството до края на септември. Това са законите от европейска гледна точка, които имат значение за изграждането на една цялостна система от разплащателни агенции. Те могат да функционират, след като вътрешнофинансовият контрол вътре в тях бъде осъществяван на основа на законите, които в момента се готвят от Министерството на финансите.

Атанас Папаризов,

шеф на парламентарната комисия по евроинтеграция и депутат от Коалиция за България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *