Няма сериозни заплахи за макроикономиката ни

Няма сериозни икономически заплахи за финансовата и макроикономическа стабилност в България, основните заплахи са политически. Около тази теза се обединиха експертите, които участваха в дискусията на Институт „Отворено общество“, посветена на макроикономическата стабилност на страната.

Икономиката върви добре, частният сектор дърпа напред, въпросът е може ли държавата и политиците да съсипят всичко това, и отговорът е „да“, каза Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“. По думите му, ако се влошат дълговите показатели и държавният бюджет се доведе до дефицит, ако държавата започне да харчи много повече, отколкото има като приходи, и да раздава пари, няма как тези показатели да не уплашат чуждите инвеститори.

Според Георги Ангелов може да се говори за „съпротива на реформите”. Стачката показва, че учителите искат повече пари от бюджета, но не искат реформа в сектора, допълни той.

Георги Ганев от Българската макроикономическа асоциация заяви от своя страна, че в момента в България има рекордно високо ниво на реалните доходи в историята си. По думите му по този показател на човек от населението страната ни надминава параметрите от 1989 година, и в момента равнището на национален доход е безпрецедентно високо. Растежът продължава вече 11-а година след въвеждането на валутен борд и в средносрочна перспектива няма изгледи да спре.

Едновременно с това безработицата е на рекордно ниски нива от 17 години насам (като брой на регистрираните безработни в Бюрата по труда). Това ниско равнище може да е добра новина, но в дългосрочен план може да бъде разглеждано и като проблем, каза Ганев. Той посочи, че има ниво на безработица, под което започва да се оказва натиск върху общата ресурсна наличност.

Това, от което зависи финансовата стабилност в България, е политическата воля не само на определен брой министри, но на българското общество, от това какъв сигнал ще подаде на своите министри, коментира Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *