Обхватът на задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“ е под 76%.

Обхватът на задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“ е под 76%. Това показва, че контролната функция е доста размита, а отговорните институции си прехвърлят отговорностите, обяви на брифинг днес зам.- председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Бул инс“ Стоян Проданов.
От 90-те процента, които имахме при влизането ни в ЕС, достигнахме тези ниски стойности именно заради неефективния контрол, категоричен бе Проданов.
Той посочи, че предстои прилагане на европейските директиви за увеличени лимити на отговорност,а товаводи след себе си и увеличение на цените по застраховката „Гражданска отговорност“.
„Европейските изисквания важат не само за България, но и за всички други страни в ЕС. Гърция вече ги въведе от 1 юни. България въвежда увеличените лимити на отговорност от 2010 г., когато отговорността ще бъде 1 млн.евро за неимуществените вреди. А има страни, където няма лимити на отговорност, което означава, че могат да предявят искове за много по-големи суми. Не може при тези обстоятелства компании да носят отговорност за милиони, а да продават полици по 100-120 лв.“, категоричен бе и Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите и генерален директор на „Бул инс“.
Ако досега компаниите компенсираха ниските цени на премиите по „Гражданска отговорност“ от други видове застраховки, както и от инвестиционна дейност, в момента заради кризата другите видове застраховки по-трудно вече генерират печалба, с която да покрият загубата от „Гражданската отговорност“, а инвестиционната дейност на компаниите бе поставена под голям натиск от страна на борсата през 2008 г., коментира Стоян Проданов.
До увеличението на цената води и увеличената щетимост на компаниите. Също утежняващ фактор по застраховката е и това, че в последната година исковете, които идват от чужбина, скочиха няколко пъти. Досега за смъртни случаи най-високият предявен иск е бил за 100 хил. евро. Тези искове вече за 3-4 пъти по-високи суми.
Можете да си представите една компания какви резерви трябва да има, за да си покрива исковете. „Ако една компания не плати в определения фиксиран период по иск отвън, чуждите застрахователи имат право да теглят претенцията (обезщетението) от гаранциите в Бюрото Зелена карта, които всяка една застрахователна компания дава. После българският застраховател е длъжен да внесе гаранцията си в пълен размер“, посочи Петков.
При сегашните тарифни ставки и нива на обезщетения застраховката се движи на ръба. Едва 5 години след нейното сключване става ясно дали тя носи печалба или загуба на самата компания. Ето защо компаниите не могат да си позволят да привличат клиенти с ниски цени.
Вдигането на цените обаче ще бъде плавно, защото конкуренцията не позволява да се стигне до необходимото равнище, коментираха от „Бул инс“.
Средното ниво на застраховката към 2012 г. трябва да бъде около 300 евро (600 лв.), посочи Петрозар Петков.
До края на годината всяка компания индивидуално ще си определя ценовите равнища. „Булстрад“ например вдига с по 2% всеки месец. „Бул инс“ ще вдигне застраховката с 15% от 1 септември. Следващото увеличение пак с 15 на сто ще е от 1 януари 2010 г.
По „Гражданската“ цената върви нагоре, по „Каското“ слиза надолу. Ще дойде момент, когато тази застраховка ще се предлага комбинирано, а застраховките ще се слеят, каза Петков. Той се похвали, че „Бул инс“ е една от малкото компании, при които застраховката „Гражданска отговорност“ е на плюс.
Според Стоян Проданов през тази година предстоят промени в цялостното предлагане на застрахователни продукти, а ролята на застрахователните брокери ще нарасне още повече като основен канал за продажба.
От „Бул инс“ прогнозираха, че през тази година и през следващата на пазара едва ли може да се очакват фалити на дружества. Може би след възстановяване на икономиката да се наблюдава такова нещо – като резултат, че някои компании са изпаднали в затруднения и второ, като по-евтин ресурс за това сливане. Може би през 2011-2012 г. ще сме свидетели на евентуални сливания, казаха от „Бул инс“.
Стоян Проданов обяви, че „Бул инс“ са си направили добре разчетите през следващия 4-5 годишен период за подобряване на финансовите резултати. За 2009-та година обаче дружеството ще се бори да си върне позициите, в които се е движело в последните години и дори да гледа към влизане в Топ 3.
Годишното общото събрание на акционерите, което се състоя днес, е приело, че за 2008 г. „Бул инс“ реализира печалба от 9,864 млн.лв. Взето е решение 7,864 млн.лв. от печалбата да бъдат разпределени между акционерите под формата на дивиденти. С останалите 2 млн. лв. предстои да бъде увеличен основният капитал на компанията чрез издаване на нови 200 000 поименни безналични акции с право на глас и номинална стойност от 10 лв. всяка. Така основният капитал на компанията от 19 млн. лв. се увеличава до 21 млн. лв. Дружеството е заделило 98 млн.лв за резерви през 2008 г. Изплатените обезщетения възлизат на малко над 60 млн.лв.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *