Обща фирма на БЕХ и ЧЕЗ наема ТЕЦ- Варна

Смесена компания между БЕХ и ЧЕЗ да вземе ТЕЦ „Варна“ под наем и да осъществи изграждането на екоинсталации, а след това и да експлоатира централата.
Този вариант се разглежда в работната група, която търси начини за спасяване на единствената ТЕЦ в Североизточна България. Той трябва да спре заради липса на екоинсталации на 31 декември, съобщи Минчо Минчев, директор на теца.

Пред „24 часа“ зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов каза, че не се разглежда вариант БЕХ да купи централата заради тежкото финансово състояние на българската енергетика, каквито информации се появиха. Той заяви, че един от вариантите за спасяването на теца е БЕХ да придобие минимум 50% от дяловете в ТЕЦ „Варна“, за да се ангажира държавата с нея. От 6 месеца е сформирана тази група, но още няма финансови и бизнес модели.

Павлов напомни, че в договора за приватизация на централата, в точки 4 и 5 е записано, че екологизацията е ангажимент на купувача. Той каза още, че Министерството на финансите ще анализира договора и какво произтича от него, след като не са изпълнени тези задължения.

Централата можела да работи 700 часа през следващата година, така че зимата може да бъде осигурена със студен резерв от ТЕЦ „Варна“.

Вчера от компанията съобщиха, че независимо от липсата на напредък в работната група, през юни 2013 г. ЧЕЗ е стартирала търг за избор на изпълнител на екологизацията на четвърти, пети и шести блок.

До финала на процедурата е достигнал един кандидат, съобщиха от ЧЕЗ. Изпълнението на проекта ще продължи 29 месеца и ще струва 120 млн. евро, от тях 68 млн. са за очистващите инсталации на три блока, допълнително ще се инвестира в системи за управление и реконструкция на сгуроотвала.

Шефът на теца заяви, че към новото смесено дружество между БЕХ и ЧЕЗ е възможно и привличането на трета страна. Ако двете компании не се споразумеят за инвестицията, ЧЕЗ щяла да започне преговори за продажба на централата или за отдаването и под наем.
Причината да не бъде извършена досега екологизацията от страна на собственика на ЧЕЗ, е в невъзможността да се осигури възвръщаемост на инвестицията, заяви Минчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *