Опасността от ревизия кредитния рейтинг на САЩ погреба долара

Щатският долар достигна най-ниските си нива за тази година в петък и отчете най-големия си седмичен спад за последните 2 месеца заради спекулации относно евентуалното намаляване на най-високия присъждандосега суверенен рейтинг – този на на САЩ (ААА).
Опасенията за намаляването на кредитната оценка на страната на неограничените възможности дойдоха, след като в четвъртък рейтинговата агенция Standard&Poor s съобщи, че е възможно да намали оценката си за Великобритания, което доведе до масови разпродажби на долари и американски държавни облигации. Американските акции също поевтиняха, но се стабилизираха в петък.
Прогнозите за намаляване на кредитния рейтинг на Великобритания насочиха вниманието на пазарните участници към формиращите се грандиозни бюджетен дефицит и външен дълг на САЩ, породени от безпрецедентните усилия на министерството на финансите и Федералния резерв да съживят финансовата система.
Покачването на американските акции в петък и положителни данни за глобалната икономика насърчиха апетита за рискови активи на инвеститорите и помогнаха на еврото да пробие бариерата от 1.40 долара, а стерлингът достигна шест и половина месечен връх срещу американската валута.
Доларът е под огромен натиск през последните няколко седмици заради растящия оптимизъм, че най-лошото от глобалната икономическа криза е отминало, което намали потока от инвестиции към смятаните за сигурни доларови активи. Съобщението на Standard&Poor s внесе допълнително напрежение и накара инвеститорите масово да разпродават зелените пари.
Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута срещу 6 основни валути, загуби 3.6% от стойността си през изминалата седмица – най-големият седмичен спад от месец март насам. Индексът загуби 5% от стойността си през несец май, което е и най-големия месечен спад за последните 25 години. В петък доларовият индекс достигна ново дъно за тази година на 79.80.
Еврото поскъпна с 0.8% и завърши седмицата на 1.3996 долара, като преди това удари 1.4050 – най-висока стойност от януари насам.
САЩ не смятат, че ще загубят топ рейтинга си, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс в петък. Другата авторитетна рейтингова агенция Moody s Investors Service отбеляза, че няма притеснения относно най-високата суверенна оценка, която присъдиха на САЩ през януари, но това не гарантира топ рейтинга за в бъдеще.
Междувременно, министърът на финансите на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази опасения, че бъдещо поскъпване на еврото ще възпрепятства икономическото възстановяване на еврозоната.
Някои анализатори подчертават, че реакцията на финансовите пазари от съобщението на Standard&Poor s за перспективите пред Великобритания е преекспонирана, тъй като индустриалните държави неизбежно ще трябва да увеличат фискалните си разходи в близко бъдеще, за да се преборят с рецесията.
Тест за инвеститорския апетит за долари и доларови активи ще бъдат аукционите на американски държавни облигации с матуритет 2,3, 5, и 7 години. Слаб интерес ще доведе до нов спад на зелените пари, а обратното ще помогне на долара да се стабилизира.
Доларът достигна двумесечно дъно срещу йената в края на миналата седмица, след като японският финансов министър Йосано заяви в петък, че централната банка не смята да се намесва на валутните пазари, за да предотврати евентуално поскъпване на японската валута. По-късно доларът се съвзе и завърши деня на 94.81 йени – растеж за деня от 0.4%.
Стерлингът продължи поскъпването си срещу американската валута и достигна 1.5947 долара – най-висока стойност от месец ноември 2008 г. Паундът завърши седмицата с печалба срещу долара от 4.7%
Американските финансови пазари ще бъдат затворени днес заради Деня на загиналите във войните (Memorial Day). Финансовите институции във Великобритания също ще почиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *