Петролът продължава възхода си от петък

Днес петролът продължава възхода си от петък благодарение на слабия долар и се опитва да преодолее шестмесечния връх от 62 долара за барел. Очакванията, че Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) ще запази квотите за глобални доставки непроменени на срещата си в четвъртък също подкрепят цената на черното злато.
Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец юли се търгуват на 61.95 долара за барел, което е растеж за деня от 62 цента. Лондонският Брент също поскъпна с 38 цента до 61.16 долара на барел. Цените на контрактите тръгнаха нагоре след излизането на данни от Китай, които показаха изненадващо покачване на потреблението.
Въпреки уверенията на рейтинговата агенция Moody s, че поддържа най-високата кредитна оценка на САЩ, инвеститорите продължиха да продават зелените пари. Доларовият индекс загуби 0.15% от стойността си при отварянето на азиатските пазари днес, след като претърпя най-големия си спад за последните 2 месеца в петък. Продължаване поевтиняването на долара ще тласне петрола към нови върхове.
Ценната суровина скочи с 4 долара, (9.5%) през миналата седмица, като освен слабия долар, фактори за възхода й бяха и военната обстановка в Нигерия (един от големите производители), както и проблеми в някои рафинерии в САЩ.
Спекулантите на Ню Йоркската търговска борса (NYME) рязко увеличиха позициите си в петролни фючърси, по данни на американската комисия за надзор на търговията със суровини (CFTC.)
Златото се изкачи до двумесечен връх в петък, преодолявайки 960 долара за тройунция за първи път от месец март насам, след като сривът на долара доведе до покупки на метала за хеджиране на валутния риск.
Спот цената на благородния метал удари 961.30 за тройунция – най-висока стойност от 20 март и растеж от 0.4% за деня.
Поскъпването на петрола също спомогна за растежа на цените на жълтия метал. Инвеститорите използват златото като щит срещу инфлацията, породена от покачването на цените на енергийните източници.
Интересът към акциите на благородния метал, обаче, остава слаб. Физическите активи на най-големия златен фонд в Европа, лондонският ETF Securities, намаляха с 69000 унции (2.5%) миналата седмица, докато запасите на ню-йоркския SPDR Gold Trust останаха непроменени за шести пореден ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *