Орешарски: Няма да има увеличение на заплатите

Няма да има увеличение на заплатите на никого до края на годината, извън 10-те процента от 1 юли, заложени в бюджета. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски на срещата си с работници от социалните служби от цялата страна, съобщи БГНЕС.

Мария Темелкова, председател на Федерацията на държавните служители към КНСБ, апелира към него, към зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова и Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, нещо да се направи, за да се повишат доходите на социалните работници, тъй като те са „на дъното“.

Темелкова изброи всички преписки, които от синдиката са водили от октомври досега до държавните и общински институции за повишаване заплатите и условията на труд в социалните домове.

Д-р Желязко Христов, председател на КНСБ заяви, че спешно трябва да се състави работна група и да се водят преговори между Социалното министерство, Министерството на финансите и синдикатите, за да могат социалните работници, които имат изключително тежък труд, поне малко „да надигнат глави“ с повишаване на доходите си. Той апелира и към присъстващите социални работници да не чакат само синдикатите да им свършат работата, а и те да настояват за правата си като граждани, които работят за държавата.

Заплатите на всички ни са ниски, каза финансовият министър, като предизвика реплики в залата, които за малко не провалиха срещата. Не съм дошъл да ми се възразява, реагира Орешарски, предаде Дарик радио.

Малко преди това заместник-министърът на социалната политика Иванка Христова заяви, че за следващата година в бюджета за социалните домове ще се искат 20% увеличение на работните заплати. Искаме ги за тази година, реагираха в залата.

Работещите в социалните домове искат 20% увеличение на работните заплати от 1 януари тази година. Средната работна заплата в домовете е 259 лева, вече от една седмица работещите в тях по час на ден стачкуват предупредително. Причината за преговорите без реален резултат е, че издръжката на домовете не е променена от 2006 година. Работните заплати се определят от държавата, която е делегирала дейността на общините.

Д-р Желязко Христов съобщи решението, което се е взело на консултативната среща с работниците от социалните домове. Те приемат като добър знак и начало на добър диалог днешната среща, но заедно с това започват процедура по закон за предприемане на ефективни стачни действия. От утре започват едночасови протести във Враца и извън сградата на социалния дом, в петък – в Сливен, а до другата седмица всички ще имат готовност и за протестни ефективни стачни действия. По процедурата ще отговаря Мария Темелкова, председател на Федерацията на държавните служители, а председател на Националния стачен комитет е Валентин Никифоров. Хората ще изразяват протеста си пред сградите на регионалните областни и общински управи. Д-р Христов ги предупреди да не се поддават на манипулации от страна на различните политически партии, които може би имат свои представители из самите домове и в общинските управи.

Сега, в средата на годината, когато вече тече и процедурата за Бюджет 2008, не е подходящо за стачки време, заяви още финансовият министър Пламен Орешарски на срещата си със социалните работници.

В Министерството на финансите има писма с искания за 1,2 млрд. лв. увеличение на заплати – от „Пирогов“, от учителите, от горските работници, от вас, ще има и други. Не се включвайте в общата вълна да искате нещо нереалистично, призова Орешарски работещите в социалните домове.

Ние може да вдигнем всички заплати, да печатаме пари и в един момент да се случи това, което се случи през 1996-1997 г.

През 2001 г. в публичния сектор са работили около 400 000 души, каза Орешарски. В 2007 г. те вече са над 500 000. Да, в България заплатите са най-ниски в сравнение с ЕС, но заплатите в периода 2001-2007 г. са нараснали с 15%, а ръстът на икономиката е 10%. Няма термин „да възцарим социална справедливост“, допълни министърът.

Съобразно нашите възможности от 1 юли се вдигат заплатите на държавните служители, каквито сте и вие, с 10%, каза Орешарски.

Той апелира социалното министерство да си актуализира нормативната уредба. Не може да се изплащат средства за безработица както през 1999 г., когато тя е била 18%, а сега е 8%.

В България има професия безработен, а в това време има търсене на работна ръка. Социалните програми трябва да бъдат ревизирани и пазарът на труда стане гъвкав. Много фирми искат от нас да внесем работници, защото има липса в много сфери. Ние не можем да си позволим това докато в страната има безработица. Така че най-важното е Министерството на труда и социалната политика да реализира с помощта и на цялото правителство нормативната уредба и сега, когато в процедура е Бюджет 2008, да се направят добри и точни разчети, посочи финансовият министър.

Междувременно днес Синдикатът на българските учители, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Независимият учителски синдикат, Съюзът на работодателите в системата на Народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование поискаха 100% увеличение на заплатите на работещите в средното образование. Това обяви Янка Такева, председател на СБУ.

Увеличението да стане поетапно от 1 октомври тази година и от 1 януари догодина.

Синдикатите предлагат на Министерството на образованието и науката да започнат преговори по искането за увеличение на заплатите.

Ефективните стачни действия ще започнат през септември тази година, ако дотогава няма изпълнение на исканията, каза Янка Такева.

Работодателските организации поемат отговорност да не пречат на съвместните протестни и стачни действия на синдикалните организации, каза Самуил Шейнин. Той съобщи, че над 1000 учители от цялата страна са подали молби за напускане на работа поради заминаване в чужбина. Основният мотив е ниското заплащане на учителския труд.

Според председателя на Независимия учителски синдикат Стефан Вълков минималната заплата на учителите трябва да се равнява поне на шест минимални работни заплати.

Според председателя на учителския синдикат към КТ „Подкрепа“ Крум Крумов не съществува никаква опасност учебната година да не приключи за децата от горен курс. Той изрази надежда, че преподавателите, които започнаха протеста си от 101-во училище в столицата, също ще се съобразят с изискванията на Закона за колективните трудови спорове

Припомняме ви, от събота БСП пое курс към нови управленски приоритети – намаляване на данъците, увеличаване на заплатите, преизчисляване на пенсиите и т.н. Вярвам, че обявените от БСП намерения за социална политика ще бъдат обезпечени с нужния финансов ресурс, заяви президентът Георги Първанов.

Днес санитарите и медиците от „Пирогов“ проведоха поредния си протест, също за повишаване на заплатите.

А междувременно днес от европейската статистическа агенция „Евростат“ съобщиха, че минималната заплата в България е най-ниска в целия Европейски съюз – 92 евро на месец.

На първо място, с най-голям размер на минималната заплата на месец е Люксембург – 1570 евро. Размерът на минималната заплата варира в съотношение от 1 до 17, сочат данните от януари 2007 г. на „Евростат“.

Същевременно ако се вземе предвид покупателната способност, за да се изчисли стойността на живота, разликите се намаляват и стигат от 1 до 7. При това положение Румъния е страната с най-ниска минимална заплата. Процентът на хората, които получават минималната заплата също се различава значително – от 1% в Испания до 17% във Франция, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *