Отложени отпуски ще се ползват само през 2011-а

В преходните и заключителните разпоредби на Кодекса на труда трябва да има текст, който изрично да каже, че отпуските за 2010 г. ще могат да се ползват до края на 2011 г.
Това заяви зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика от Светлана Ангелова (ГЕРБ). Тя обяви, че вече е обсъдила предложението с представители на социалните партньори и те го приемат.

В понеделник ще се реши какви да бъдат корекциите в Кодекса на труда, свързани с неизползваната отпуска през 2010 г., обясни тя за „Фокус” . Тогава ще има среща с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, депутати, експерти от социалното министерство, синдикати и работодатели.
По думите на Ангеловапоправките в Кодекса на труда ще бъдат внесени още в първия ден от работата на Народното събрание – в сряда, 12 януари.
Ангелова е поръчала на социалните партньори да прегледаттекстовете в закона, за да не се окаже, че има и други проблемни разпоредби.

В края на миналата година в сайта на социалното министерство бе публикувано становище, че дори ден отпуска не може да се прехвърли за 2011 г., освен 10-те дни, отложени по производствени причини. Синдикатите веднага реагираха отрицателно.
На 28 декември Ангелова обясни, че забраната за пренасяне на полагаема отпуска ще важиот края на 2011 г.
Министър Младенов пък препоръча от 1 януаривсички работодатели, служители и работници да направят графици за ползване на годишните отпуски за 2011 г. и в тях да се включат и отпуските от 2010 г.

Липсата на график, по който ще се излиза в отпуск, все още няма да води до санкции.
„Коректно е да започнем да следим за нарушения едва след като всичко напълно се уточни в кодекса на труда“, обясни пред в. „Сега“ шефката на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова.
По думите й проверки по безспорните текстове около отпуските ще има, но те ще са част от общи проверки за нарушаване на трудовото законодателство.

График задължително трябва да има и той трябва да е направен така, че да даде възможност на всеки служител да използва до края на годината всички дни, които му се полагат за настоящата плюс прехвърлените от предходната.
На практика обаче е безсмислено той да се прави, преди да стане ясно колко дни за 2010 г. ще трябва да влязат в него.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *