Отпадъци стават тор за два часа и половина

Едва 14 000 кв. м трябват за завод за боклука

„Оксалор“ обработва сметта за 30 евро на тон, няма нужда от разделно събиране

В последния ден на октомври компанията „Оксалор“ представи предимствата на едноименната френска технология за преработка на битови отпадъци на организирания за осми път Иконономически форум за Югоизточна Европа. Той се проведе в НДК. В него взеха участие енергийният министър Румен Овчаров и зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков.

Съорганизатори и домакини на форума бяха финансовото министерство, Столична община, Държавната агенция по туризъм, Програмата за развитие на ООН (ПРООН), Българската стопанска камара (БСК), Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ), Италианската търговска камара в България, Гръцкият бизнес съвет в България и др. Основни теми на дискусиите бяха икономическите измерения на европейската интеграция, изграждането на конкурентоспособна икономика по пътя към ЕС и структурните фондове на ЕС.

Компанията „Оксалор“ е един от претендентите за изграждане на завод за преработка на отпадъците на столицата. Експертите на фирмата представиха френския метод с неговите специфики и предимства на Икономическия форум в София. Международната фирма вече показа на два пъти патентованата технология – на специално организираната пресконференция в края на септември 2005 г. в хотел „Шератон“ и на Есенното техническо издание на Международния панаир в Пловдив. Така много граждани и експерти се запознаха подробно с един от най-добрите световни варианти за решаването на проблема с боклука на София, а и на цяла България.

„Оксалор Груп“ е създадена през 1996 г. при закупуването на патента CALCIOR, който се превръща в OXALOR. Това е единствената компания, която днес може легално да предлага и прави промоция на тази технология. Пилотният завод във Франция и доказаните предимства на метода си извоюваха разрешително от френското Министерство на земеделието. Това е единствената технология с подобно разрешително.

За изграждане на завод по метода на „Оксалор“ е необходимо пространство от едва 14 000 кв. м. Цената за обработка на тон отпадъци по технологията у нас ще бъде до 30 евро на тон.

Според експертите на компанията целият процес за проектиране и изграждане на завода ще продължи година и половина. Цикълът на преработване на отпадъците и производството от тях на тор за селското стопанство отнема едва два часа и половина. При това той е напълно безшумен, без отделяне на вредни газове, миризми и течни остатъци.

Битовите отпадъци се обработват с негасена вар при температура от 100°С. От този процес се отделя топлина, която обезводнява и унищожава болестотворните микроби в сметта. Така „Оксалор“ произвежда краен продукт – органичен тор, годен за употреба в селското стопанство. Той възстановява почвите и подпомага бързия растеж на растенията, освен това предотвратява ерозията. Торът е идеален за обработка на киселинни почви, особено в зони със силно развита промишленост, където киселинните дъждове замърсяват околната среда. Останалата част от отпадъците се разделя в процеса на преработка на пластмаси, черни и цветни метали и е готова за последващо рециклиране. Инертният остатък от камъчета, стъкълца, варовик са около 7-8%. Те могат да се използват като баластра в пътното строителство. Този остатък е дезинфекциран. Технологията има още едно предимство – разделното събиране на отпадъците не е необходимо.

Революционното при „Оксалор“ е, че той е екологичен, не създава риск за околната среда. Сметта се преработва и използва повторно, а не се унищожава. Технологията съответства на очакваните бъдещи промени в законодателството на ЕС, тъй като използва рециклиране. Тя е безотпадъчна, преработва не само твърдите битови отпадъци, но и утайките от пречиствателни станции и дори вече натрупаните боклуци на сметищата.

В София това е изключително важна и актуална тема, тъй като методът на „Оксалор“ предлага решение на наболелия въпрос за съществуващите над 200 000 бали с отпадъци. С френската технология столицата би могла да използва рационално и повторно полезните суровини от сметта, вместо само да транспортира натрупаните отпадъци от едно място на друго.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *