Очакват рекорден срив на световната търговия, катастрофални последствия за икономиката

function showLD17(el)
{
ld17 = document.getElementById(‘LDlinks17’);
ld17.style.left = getPos(el).x – 90 + ‘px’;
ld17.style.top = getPos(el).y – 200 + ‘px’;
ld17.style.display = “;
}
function hideLD17(el) { ld17.style.display = ‘none’; }
function width_window()
{
if(window.innerWidth)
return window.innerWidth;
if(document.body.clientWidth)
return document.body.clientWidth;
return (null);
}
function getPos(inputElement) {
var coords = new Object();
coords.x = 0;
coords.y = 0;
try {
targetElement = inputElement;
if(targetElement.x && targetElement.y) {
coords.x = targetElement.x;
coords.y = targetElement.y;
} else {
if(targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
while(targetElement = targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
}
} else {
//alert(„Could not find any reference for coordinate positioning.“);
}
}
return coords;
} catch(error) {
//alert(error.msg);
return coords;
}
}

Обемът на световната търговия ще се свие с 9 на сто през настоящата година, което е най-лошият резултат от Втората световна война насам,алармира Световната търговска организация (СТО) в годишния си доклад, който ще бъде официално представен утре, пише EUobserver.
Директорът на СТО Паскал Лами коментира, че прогнозатаби трябвало даокаже огромен натиск върхи световните лидери и те ще трябва да предприемат действия за стимулиране на световния търговски обмен, тъй като свиването на търговията ще причини и значителен спад на икономиката в глобален план.
Лами смята, че търговията може да се плевърне в един от основните инструменти за въздействие върху разклатената икономика и да „съдейства“ за нейното възстановяване.
Според него, идеална възможност за вземане на решение запредприемане на координирани действия е скорошната среща на Г-20 в Лондон. Освен това, налага се и спешното възстановяване на преговорите по Програмата за развитие от Доха, които се провалиха.
Най-сериозно от свиването на търговските обеми ще пострадат развитите страни, като Германия, например, която е най-големият износител по обем на изходящия поток стоки и услуги. В развиващите се страни търговските потоци ще намалеят в рамките на 1-3 процента, но и това ще се равнява на катастрофа, защото икономическият им ръст силно зависи от износа.
Друго последствие от срива на световната търговия ще е нарастването на безработицата сред заетите в сектора. Ето защо Паскал Лами призова правителствата да предотвратят влошаване на ситуацията с въвеждането на протекционистични мерки.
Протекционизмът, според Лами, не защитава нито националните икономики, нито съдейства за намаляването на безработицата.
Европейските лидери също взаимно се призовават да не налагат ограничения, но обещанията им рязко контрастират с реалността, особено в автомобилния сектор. Най-сериозно е положението във Франция, която прие спорен план за спасяване на автомобилната си индустрия.
Заради нуждата от държавна помощ, Рено вечеприе някои условия и се готви да измести част от производството сиот Словения в Париж, като така ще остави на улицата стотици работници в Словения.
Докладът на СТОсочи още, че се увеличавапотребителската сдържаност и хората предпочитат да пестят, отколкото да харчат. Това води до безпрецедентен спад втърсенето на стоки и услуги по целия свят. От СТО, все пак, са оптимисти за някои страни от Азия, в които се забелязват първите признаци на възстановяване на потребителското доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *