Петър Чобанов: Валутният борд на страната не е застрашен

Валутният борд в България не е застрашен и страната ни на този етап не се нуждае от намесата на Международния валутен фонд, каза финансовият министър в оставка Петър Чобанов пред бТВ. Той добави, че валутните резерви на страната са малко под 30 милиарда лева и са напълно достатъчни. Фискалният резерв е около 9 милиарда лева и по тази причина не се налага взимането на нови заеми през следващите два месеца. Ако емитирането на дълг е наложително, към този момент в бюджета има лимит от 800 милиона лева, който „може да прекрачи границата на годината“. Друга алтернатива е да се емитират и краткосрочни държавни ценни книжа, чийто падеж да е до края на годината. Министърът в оставка е скептичен към идеята служеният кабинет да вземе заем от Международния валутен фонд, който по принцип е резервиран към служебни правителства. В същото време при поемането на външен дълг е нужно да има работеш парламент, който да ратифицира договореностите.
Петър Чобанов прогнозира, че е неизпълнение на половин милиард лева от приходите в бюджета, като не е изключено сумата да стане по-голяма. Възможните предпоставки за това, са практиките на правителството на ГЕРБ да бави ДДС, да има неразплатени суми към бизнеса и да прави уговорки, че плащанията ще станат след отстъпки, изреди министърът в оставка. Всичко, според него, зависи от стратегията, която ще се предприеме занапред.
Петър Чобанов очаква политическата криза и предсрочните парламентарни избори да доведат до срив в икономиката и да костват на България половината от възможния икономически растеж.
Ако веднъж прекрачим границата от три процента бюджетен дефицит, връщането би било много трудно, затова министърът в оставка препоръчва тази граница да не се надхвърля.
Той препоръча още дълговете на БДЖ и на други държавни компании да не се прибавят автоматично към дефицита в бюджета и към фиска. Той подчерта, че тези задължения няма как да се платят на един път и са нужни плавни преговори и плащания.
Чобанов добави, че правителството в оставка е могло да се справи с финансовата ситуация и без да прибягва до актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. Решението е било взето, за да не се създава несигурност в държавата, а и защото в следващите няколко месеца няма да има кабинет, който да работи с действащо Народно събрание. По тази причина правителството в оставка приело да се емитира нов дълг, чрез който да се подсилят фискалните буфери.

http://financebg.com/#!/article/13564

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *