Позитивни очаквания за туризма в България през 2014 г.

Бизнесът не отчита отказ на резервации от страна на чуждестранните гости на прага на високия сезон въпреки топлото време и факта, че за момента се разчита изцяло на машините за изкуствен сняг. Хотелиерите от зимните курорти все пак съобщават, че има известно изчакване от страна на българските скиори, както и при записванията в последната минута на чуждите пазари.

Настоящата година се очаква да бъде позитивна за туристическия сектор, като международните пътувания в световен мащаб ще нараснат. Това сочат прогнозите на световната туристическа организация към ООН, публикувани през седмицата. Очакваното раздвижване ще бъде в рамките на между 4 и 4.5 на сто, като прогнозите за Европа са малко по-ниски.

Позитивни очаквания и за 2014 г.

Зимният сезон започна с очаквания за ръст на туристите, който според зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев трябва да достигне около 8%, но курортите бяха изненадани от необичайно топлото време. „Българските туристи изчакват заради информациите, че няма сняг“, коментира председателят на туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова. По думите й обаче условията за каране на ски са добри заради изкуствения сняг, а и очакванията са за застудяване и снеговалежи.
На фона на добрите данни от последните три години световната организация очаква и 2014 г. да бъде постигнат растеж в туристическия сектор в рамките на между 4 и 4.5 на сто според прогнозите, като основният двигател отново ще са развиващите се пазари. Очакванията за Европа са за по-ниско увеличение.

На този етап данните на българските фирми показват, че няма притеснения за предстоящия летен сезон. Ранните записвания за морските курорти вървят с нормален темп.

Ръст в световен мащаб

2013 г. е била добра година за туристическия сектор, като в световен мащаб е постигнат ръст на пътуванията с 5%. Така в международен план те са били 1.09 млрд., като близо половината от тях на територията на Европа. Източноевропейският регион, в който попада и България, се е развил по-динамично, като постигнатият ръст е от 6.9 на сто, показват данните. Двигател на тези пътувания е основно Русия, която заедно с Китай държи лидерските позиции, генерирали растеж в сектора. Други развиващи се пазари като Турция, Катар, Филипините, Кувейт, Индонезия, Украйна и Бразилия са постигнали растеж между 14 и 24 на сто през миналата година.

Категоризацията на заведенията вероятно ще отпадне
Категоризацията на самостоятелните заведения вероятно ще отпадне, след като на правителствено заседание в сряда бяха одобрени промени в закона за туризма. Идеята бе съобщена още през есента, когато обаче възникна спор между хотелиери и ресторантьори по темата. Сдружението на хотелиерите в Слънчев бряг обяви, че е против промяната, тъй като тя ще важи само за самостоятелните заведения, но не и ресторантите в хотелските комплекси, което би довело до нелоялна конкуренция. Ресторантьорите подкрепиха предложението с мотив, че звездите на ресторантите не са ориентир за клиентите, за разлика от хотелите, заради което и самата категоризация е ненужна.

В проекта за промени се предвижда още да отпаднат изискванията за образователен ценз и трудов стаж за управителите на туроператорски компании, както и записаните в закона изисквания за помещенията, използвани за офиси.

Собствениците на къщи за гости пък ще могат да ползват домашно приготвени хранителни продукти при предлагането на храна на своите гости, предвиждат още промените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *