Правителството планира да качи енергийните си дружества на борсата

Държавните енергийни дружества ще трябва да се подготвят да се отчитат и пред инвеститорите си на БФБ всяко тримесечие
След като обяви, че ще закрие Български енергиен холдинг (БЕХ), Министерски съвет се готви и да пусне по 15% от дъщерните му Национална електрическа компания (НЕК), „Булгаргаз“ и АЕЦ „Козлодуй“ за търговия на фондовата борса. „Искаме по най-бързия начин акции от тези дружества да отидат на борсата и дейността им да стане прозрачнa“, обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред bTV. По-важният въпрос обаче е: какъв ще бъде интересът?
Всъщност идеята не е нова и беше заложена в програмата на ГЕРБ още преди изборите, като тогава се говореше за обединяването на всички мажоритарни участия на държавата в един холдинг и пускането за търговия на по 10-15% от капитала им на Българската фондова борса (БФБ). В първите си 15 антикризисни стъпки пък новото правителство вече говореше за листване на 10% от БЕХ. Сега последният вариант (след спонтанно заявеното в края на миналата седмица от премиера Бойко Борисов намерение да се закрие енергийният холдинг като ненужен) е на борсата да отидат по 15% от основните компании на БЕХ и това да стане максимално бързо.

Брокерите и инвеститорите разбира се приветстват всяка идея за приватизация през борсата. Те добре си спомнят еуфорията около последната голяма борсова приватизация – на БТК, което даде тласък на целия пазар. Сега обаче ситуацията на финансовите пазари е доста различна и подобен мащабен ход трябва да се разгледа доста по-внимателно.

На първо място в момента заради световната финансова криза цените на акциите са ниски, както и инвеститорският интерес. При това положение, ако наистина се предприеме скоростно качване на енергийните държавни монополи на борсата (до края на годината или в началото на следващата), това може да стане преди икономиката и борсата да започнат да се съживяват. Най-общо това ще рече, че държавата ще може да вземе по-малко пари за продажбата на дяловете си, отколкото ако изчака по-добри времена.

Друго нещо, което допълнително би отблъснало потенциални инвеститори, са влошаващите се резултати на част от енергийните компании. НЕК отчете загубаза първите шест месеца/ но за сметка на това БЕХ рапортува за солидна печалба/, а ако останат неясноти около държавната политика в енергетиката и засилените регулации, тя може да набъбне. Всъщност досегашните практики на НЕК и „Булгаргаз“ да субсидират губещи държавни предприятия като „Кремиковци“ биха предизвикали повдигане на веждите у борсовите инвеститори. За да може да държавата да привлече по-голям интерес, тя ще трябва да изчисти всички подобни въпросителни, както и да конкретизира плановете си за АЕЦ „Белене“.

Разбира се, правителството има доста време да се справи с тези проблемни точки и да предложи на инвеститорите на фондовата борса дружествата в доста по-атрактивен вид, отколкото изглеждат сега. Тогава хем пазарът ще се радва на големи и прозрачни компании, хем държавата (разбирай данъкоплатецът) ще получи добра цена за активите си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *