Правителството ще плати 10.4 млн. лв. на „Лев инс“ за пропуснати ползи

Близо 10.4 млн. лв. ще плати държавата на застрахователната компания „Лев инс“, основана от Алексей Петров, съобщи bTV. Обезщетението е във връзка с пропуснати ползи заради отказ за издаване на лиценз за застрахователна дейност през 1998 г. Общата сума, за която дружеството съди държавата, е 9 млн. лв. Заради забавяне на плащането към нея се добавят и над 1 млн. лв. от лихви. Сумата вече е заложена в бюджета, посочват от телевизията.

Отказаният лиценз

Историята около отказания лиценз на компанията, която през 1998 г. се казва „Левски Спартак“, всъщност започва няколко години по-рано. Създаденото през 1996 г. дружество „Спартак“ е част от вълната застрахователни фирми, водещи началото си от периода 1994-1996 г. в опит за легализиране на силовите групировки. Обявената в началото на мандата на кабинета „Костов“ война с подземния свят обаче въведе изискването за лицензиране на застрахователите, които трябваше да покрият определени капиталови изисквания, като същевременно докажат и произхода на средствата си. В резултат на това „Спартак“ е преименувана на „Левски Спартак“, централата й е преместена в Плевен, а собствеността се концентрира, като Алексей Петров излиза от управата на компанията. В края на 1998 г. дружеството е придобито от две израелски компании, чиято дейност по документи е търговия с мебели – Yaad Pirzul 1984 и Rahiti Meir Classic.

Въпреки липсата на опит в сферата сделката, с която те купуват по 50% от акциите, е одобрена от отговорния за лицензите Национален съвет по застраховането. Няколко месеца по-късно обаче органът, който тогава се контролира от вътрешния министър Богомил Бонев, отказва издаването на лиценз на „Левски Спартак“ с мотива, че част от средствата на двете израелски компании са заемни, както и че не може да се докаже произходът на собствеността. „Ако няма два вида документи – за произхода на капитала и за плащане, и сега бих отказал. Всъщност причината за забавения лиценз е в самия кандидат „Лев инс“, които не сложиха документацията си в ред“, коментира Бонев пред bTV.

В началото на 2000 г., когато Бонев вече е сменен от Емануил Йорданов, дружеството все пак получава лиценз, а през 2003 г. подава иск за пропуснати ползи. През февруари 2010 г. Върховният касационен съд потвърждава решенията на по-долните инстанции, с които компанията, преименувана през 2005 г. на „Лев инс“, осъжда държавата за пропуснати ползи. В хода на делото общата сума на търсеното обезщетение с лихвите и разходите е достигнала 8.86 млн. лв. По това време в ход е и операцията на МВР „Октопод“ срещу Алексей Петров, в рамките на която беше запечатан и централният офис на „Лев инс“.

Забавено плащане

За момента няма яснота защо в продължение на три години решението на съда не е било изпълнено от Министерския съвет. Забавянето обаче води до натрупване на близо 1 млн. лв. от лихви.
Пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев коментира, че ще са нужни няколко дни за извършването на проверка за това каква е причината за неизплащането на обезщетението. „Ако имаме няколко дни да проверим, може би ще ви дадем адекватен, а не импровизиран отговор. Лесно проверимо е, защото протоколите от заседанията на МС са публични… дали е обсъждано или не“, посочва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *