Растежът в банковия сектор остава несигурен

Ройтерс

Един от основните похвати, с които американската банкова индустрия подсилваше печалбите си през последните тримесечия, започна да се изчерпва, така че очакванията са за по-скромни резултати през третото тримесечие. JPMorgan Chase & Co е първата голяма финансова институция, която ще оповести данните си от юли до септември. Анализаторите очакват втората по големина американска банка да обяви в сряда анемичните 1,3% ръст на печалбите спрямо същия период на миналата година.
Това може да се окаже началото на тежка серия от доклади. През последните две тримесечия американските банки подсилваха нетните си приходи, като заделяха по-малко пари за покриване на загуби по заемите – по-малко дори от лошите заеми, които реално после отчисляваха.
В стратегията имаше логика, когато кредитните загуби поне на пръв поглед се стабилизираха. При настоящото забавяне на икономическия растеж обаче не е сигурно дали резервите за обезпечаване на загубите или заделените за целта печалби могат да бъдат редуцирани.
„Този кладенец не е неизчерпаем“, казва Мат Макормик, портфолио мениджър и банков анализатор към Bahl & Gaynor.
Заради слабото търсене на заеми и свиващия се марж на печалбата по кредитирането банките нямат нови източници на растеж в нетните приходи в сравнение с второто тримесечие, казват анализаторите.
Bank of America Corp и Citigroup се очаква да отчетат по-слаби печалби за периода юли-септември в сравнение с предходния, въпреки че на годишна база може да регистрират ръст заради крайно слабите нива през 2009 г.
„Тримесечието бе разочароващо“, казва Майкъл Никс от Greenwood Capital Associates.
Никс, който притежава акции в Bank of America като част от управляваните от фирмата му активи за $850 млн., засега се въздържа от инвестиции в банките. „Ще има доста сериозни насрещни ветрове“, предвижда той.

Евтини акции

Акциите на банките са сравнително евтини, като повечето се търгуват под отчетната си стойност, твърдят анализатори. В исторически план книжата на големите банки са вървели при равнище близо два пъти колкото отчетната им стойност.
„Тези акции изглеждат подценени само с оглед актуалната информация и това е коварната част, коментира Никс. Проблемът е как ще изглеждат нещата след време, когато компаниите вече са продали редица звена и въздействието от регулаторните промени е налице.“ И добавя, че Citigroup се освобождава от активи, които не определя като част от основния си бизнес и това внася несигурност относно потенциала й за печалба след приключване на процеса.
Инвеститорите чакат повече яснота и по ефектите от закона „Дод-Франк“ за финансова реформа, който ще ограничи печалбите на банките от обработката на дебитни карти и ще свие търговията им с ценни книжа за собствена сметка. Bank of America предупреди през юли, че по новата законодателна рамка може да загуби около $2 млрд. от годишните си приходи от обработване на дебитни карти.
JPMorgan Chase също може да пострада от закона „Дод-Франк“ в дългосрочен план и особено от клаузите, които преместват търговията с деривати към фондовите борси.
Американските регулатори разследват и практиките на банките при конфискациите на ипотекирани имоти, за да отговорят на засилващия се обществен гняв, провокиран от откритите нередности в документацията на някои банки. Грешките дори накараха инвеститорите да поискат нови ограничения за ипотечното кредитиране.
Американските банки са заделили $40,3 млрд. през второто тримесечие за покриване на загуби по заеми, което е най-ниското равнище на обезпечаване от първото тримесечие на 2008 г. по данни на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).
По-ниското равнище на резервите отчасти е допринесло за най-високото ниво на нетни приходи, публикувано от американските банки от две години насам, което се извиси до $18 млрд. през последното тримесечие по данни на FDIC.
Големите банки наскоро използваха освободени резерви, за да си помогнат в битката с пазарните очаквания, но инвеститорите реагираха скептично.
Акциите на Bank of America, най-голямата американска банка по размер на активите, и Citigroup регистрираха спад след обявяването на печалбите за второто тримесечие през юли. Оттогава насам акциите на Bank of America загубиха още 4%, а тези на Citigroup си възвърнаха почти 7%.
И двете банки се представиха по-добре от очакванията през последното тримесечие, но около 40% от печалбите им бяха освободени резерви, след като всяка от тях е освободила около $1,2 млрд. от данъци през тримесечието.
Инвеститорите знаят, че освободените резерви не могат до безкрай да крепят приходите и ,изглежда, калкулират тези си съмнения при оценките на банковите акции.
„Твърде агресивно пресушаване на резерва няма да убеди никого. Хората смятат тези приходи за нискокачествени“, коментира Скот Сайфърс, управляващ директор на Sandler O’Neill and Partners. И добавя, че инвеститорите по-скоро очакват признаци за ръст на постъпленията.

Анемична икономика

Постъпленията от инвестиционно банкиране обаче се очаква да отбележат спад през третото тримесечие заради ниските обеми на търговия и гарантиране. А засега поне не е ясно откъде ще дойде ръстът на заемите при повечето банки. Потребителите започнаха да изплащат задълженията си, но все още не горят от желание да се товарят с нови дългове, тъй като безработицата остава близо до 10-те процента, а ръстът на икономиката е анемичен.
Общите неизплатени потребителски заеми в САЩ, като изключим тези за недвижими имоти, са паднали до $2,4 трлн. през август, което е най-ниското им равнище от 2006 г. според Федералния резерв.
Трябва да отбележим обаче, че банките не са абонирани само за лоши новини. SunTrust Banks Inc очаква да излезе на печалба за пръв път от седем тримесечия насам. Базираната в Атланта банка е най-голямата сред останалите в правителствената Програма за освобождаване от проблемни активи (TARP).

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *