Решението на Фед: ориентир в бурните води на икономиката

След известното затишие на финансовите пазари през последните месеци, Федералният резерв отново прикова вниманието на инвеститорите. Днес се очаква решението на Комитета за парична политика към централната банка на САЩ, но този път основният лихвен процент няма да заема централното място.
Вместо него пазарите ще следят напрегнато за евентуални знаци, които да им подскажат дали Федералния резерв възнамерява да промени курса на своята парична политика скоро. Това ще подскаже дали икономиката на САЩ действително е преодоляла най-трудния период от кризата.
Властите в САЩ прибегнаха до радикални мерки в борбата с икономическата криза през последната година. На този етап изглежда, че те са били успешни – колапсът на финансовата система бе избегнат, а икономиката показва признаци за стабилизиране.
Това подхрани очакванията на по-нетърпеливите инвеститори, че централната банка може да пристъпи към затягане на паричната политика. Други са на мнение, че е прекалено рано да се говори за възстановяване и не очакват промени в паричната политика на Фед.
Икономистите са единодушни поне за едно – основната лихва в САЩ ще остане на рекордно ниското ниво от 0,25% и през юни. В същото време те са раздвоени за това дали останалите нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика трябва да се запазят или по-скоро е настъпил моментът за обратен завой.
Ето защо пазарите ще следят отблизо решението на Федералния резерв относно плана за изкупуване на ценни книжа на стойност 1,75 трлн. долара. Програмата стартира през март и предвижда изкупуването на облигации за 300 млрд. долара и на обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа за 1,45 трлн. долара.
Федералният резерв намали основната лихва до 0,25% през декември миналата година и започна да кредитира щедро финансовите компании в САЩ в замяна на обезпечение. Целта беше да се увеличи ликвидността и да се възвърне доверието във финансовата система.
Според по-консервативните икономисти, увеличението на паричната маса може да започне да вреди, защото ще доведе до силна инфлация, която ще подкопае възстановяването на американската икономика.
От друга страна наличието на леснодостъпно и евтино финансиране за търговските банки може в един момент да насърчи рисковите решения от страна на банките. Ето защо, за да предотврати нови загуби във финансовия сектор, Федералният резерв има нужда от ясна стратегия за изход от сегашната парична политика, която да изложи през обществеността.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *