„Роснефт” поиска страните от ЕС да предплащат авансово доставките от руски газ

Страните от Европейския съюз да заплащат на 100 процента авансово доставките на руски газ, предлага държавната петролна компания на Русия „Роснефт”.

Тя е разработила серия от мерки в подкрепа на сектора, както и сценарий за реакция срещу държавите, които наложиха секторни санкции срещу Москва, съобщава вестник „Комерсант”, позовавайки се на федерални чиновници. Сред предложенията е да се наложи забрана за погребването на ядрени отпадъци от Европейския съюз на руска територия, както и да се направи конфискация на чуждестранно имущество на страни от ЕС и техни граждани като мярка за обезпечение по неизпълнени договори. Друга предлагана мярка е да се ограничи международното сътрудничество при използването на руските модули на Международната космическа станция.

Има и идея да се наложи мораториум върху изнасянето на доставено в Русия петролно и газово оборудване, за чието използване по силата на санкциите е въведено вето, без значение от режима на вноса. Мерките са предложени от „Роснефт” на руския президент Владимир Путин с мотива, че положението на европейските купувачи на газ ще се влоши, тъй като ще има нужда от привличането на огромни оборотни средства.
Според „Комерсант” обаче, част от мерките са насочени не срещу страните от Запада, а срещу конкурентната руска компания „Газпром”. Ако те се осъществят, най-много от тях ще пострадат гражданите на Европа, допълва изданието. Според експерта Валерий Нестеров от Sberbank Investment Research, мерките на „Роснефт“ са част от битката на компанията с монополиста „Газпром“. Нестеров обаче смята, че мощната компания няма интерес от 100-процентно авансово плащане на доставките, тъй като европейските консуматори плащат стабилно и не биха се съгласили с такива мерки. По мнението на Нестеров, това е авариен инструмент, който се прилага само в кризисни ситуации, като тази в Украйна.

Различни са обаче мненията за замразяването на проекта „Южен поток“. В „Роснефт” са убедени, че ако бъде спрян, ще възникнат проблеми не за Русия, а за ЕС, макар че самата Европейска комисия настоява за спирането му. Според източниците на „Комерсант”, ЕС привидно е против проекта, но всъщност е силно заинтересован от реализацията му. По този начин енергийната сигурност на Стария континент ще бъде решена със средства на Руската федерация. „Роснефт” предлага като алтернатива съсредоточаване върху Азиатско-Тихоокеанския район и стимулиране на газовия експорт в тази посока чрез преференциални митнически ставки от 10%. Друг стимул би бил да се предостави достъп до тръбопровода на независими газови производители от Източен Сибир и Далечния Изток.

Изданието посочва още, че списък с аналогични мерки подготвя и „Газпром“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *