Руската икономика се сви с 4.6% през второто тримесечие

Тази година руската икономика се свива най-бързо от 2009 г. насам, тъй като валутната криза рязко намали потребителското търсене, пише Bloomberg. Ниската цена на петрола също заплашва да доведе до дори по-дълбока рецесия в страната.

Брутният вътрешен продукт се сви с 4.6% през второто тримесечие на годината, след като намаля с 2.2% между януари и март, сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба на Русия. Данните са дори по-лоши от прогнозите на икономистите, които предвиждаха средно 4.5% спад. Министерство на икономиката от своя страна беше заложило свиване на икономиката с 4.4%, като ведомството определи това тримесечие като „най-ниската точка на кризата“.

Проблемите на пазара на суровини надхвърлиха първите белези на стабилизация, като навредиха на рублата, тъй като Русия разчита на приходите от петрол и природен газ за значителна част от бюджета си.Страната навлезе в първата си рецесия от шест години насам, тъй като валутната криза и скокът на инфлацията намалиха покупателната способност на населението, а санкциите заради украинската криза задушават капиталовите пазари.

През последните 12 месеца рублата загуби 43% от стойността си спрямо долара – най-големият спад на световно равнище, като днес цената й достигна 62 рубли за долар.

Миналият месец централната банка обяви, че може би ще й се наложи да измени прогнозата си за 3.2% спад на БВП, след като вътрешното търсене през първите шест месеца се оказа по-ниско от очакваното. Ако цената на суровия петрол остане около 60 долара за барел и догодина, руската икономика ще продължи да се свива, като спадът през 2016 г. ще е 1.2%, прогнозира монетарният регулатор.

Кризата на потребителското търсене се прехвърля и при производството, а евтиният петрол вреди на икономиката. Руският експортен бенчмарк Urals достигна средна цена от 57 долара за барел през първото полугодие – спад с 47% в сравнение със същия период миналата година, сочат данни на икономическото министерство. Индустриалното производство намалява за пети пореден месец.

Нов спад в цените на суровините може да принуди централната банка да вземе по-силни мерки, в случай че доведе до нова дестабилизация на рублата и пик на инфлацията. Потребителските цени през юли са се увеличили с 15.6% на годишна база. До края на годината регулаторът прогнозира забавяне на инфлацията до 10.8% и достигане на целта от 4% през 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *