Руска рулетка за инвеститорите

Инвестициите на капитали в руската икономика в момента може да бъдат нелоша идея за тези, които са готови да рискуват. Акциите на руските компании в близките 10 години може да се окажат сред най-привлекателните на развиващите се и развитите пазари. Но трябва да се знае, че е възможен и друг сценарий: всички вложения може са бъдат изгубени поради фалит или национализация, пише в обширен анализ Газета. ру.

На пръв поглед, сега няма никакви основания да се инвестира в Русия, заради рязкото падане на курса на националната валута, снижението в цените на нефта, рецесията, конфликта в Украйна, международните санкции и правителството, чиито действия е сложно да бъдат прогнозирани, пише Bloomberg Businessweek. Величината на индекса MSCI Russia през последната година падна наполовина и този тренд може да продължи през 2015 г. и дори през 2016 г. След поредните ожесточени боеве в Украйна, рублата падна с още 2,3 пункта спрямо долара – до най-ниското си ниво от 16 декември м. г. насам.

Русия заема 143-то място от 178 възможни в рейтингите за икономическа свобода, съставени от американския институт Heritage Foundation. В същото време, Русия е интересна за любителите на силни усещания и за много богатите хора.

„Мечтата на всеки инвеститор – да купи на дъното и да продава на върха. Но как да се разбере къде е дъното? В този смисъл в Русия се откриват широки възможности“, пише The Independent.

От август 2014 г. насам инвеститорите са вложили $861 млн в Market Vectors Russia ETF – най-големият руски фонд, разположен в САЩ.

„В инвестициите комфортът рядко означава изгода. Вложенията в Русия сега, безусловно, водят до объркване, но те могат да се отплатят в дългосрочна перспектива“, се посочва в аналитичния доклад „Дивия, дивия Изток: рискове и възможности в Русия“ на инвестиционната компания Research Affiliates.

Аналитиците виждат следните възможности: в момента повечето инвеститори наблюдават поведението на руското правителство и чакат знак, който да подскаже дали руският президент Владимир Путин е готов на примирие със Запада или на реформи в руската икономика. До този момент обаче очакванията са били напразни.

В същото време, както отбелязва в своя анализ специалистът по стратегии от Bank of America Дейвид Хоунер, правителството на Русия е станало по-лоялно към бизнеса и ориентирано спрямо измененията с падащите цени на нефта.

Ако цената на нефта падне под 50 долара за барел, Путин ще бъде принуден да реформира руската икономика, печално известна с нискоефективните си производства и зависимост от енергийния сектор, разсъждават инвеститорите.

Дори действащите към Русия санкции, според Research Affiliates, се явяват „достатъчно меки“, в сравнение с тези спрямо Иран, Куба или Северна Корея.

Русия има сравнително неголям външен дълг, разполага със значителни валутни резерви и остава най-големият доставчик на енергия в Европа. „Ако се разсъждава логично, тази криза трябва да приключи“, посочват специалистите на Research Affiliates. Външният дълг на Русия към 1 януари 2015 г. възлиза на $599,497 млрд., намалявайки за година със $129,4 млрд., или със 17,8%. През последните четири месеца на миналата година местните кредитополучатели изплатиха почти $80 млрд. (включително задълженията на Централната банка). Държавният дълг намаля още повече – с 33,2%, до $51,9 млрд. От тази сума на органите на държавното управление се падат $41,516 млрд., а на Централната банка – $10,407 млрд.

Изхождайки от текущия обменен курс на долара за 65 рубли и обема на брутния вътрешен продукт през 2014 г. от 70 трлн. руб., съвкупният размер на външния дълг съставлява около 60 на сто от БВП към 1 януари т. г. Златните резерви на Централната банка, независимо от значителните съкращения през миналата година, съставляват към 1 януари $385,46 млрд. Тази сума покрива и държавния дълг, и годишния обем на вноса ($308 млрд. през 2014 г. по предварителните оценки на Централната банка).
Много сектори в руската икономика са шокиращо непродуктивни – производителността на руската работна сила съставлява едва 70 на сто от производителността на работната сила в Китай и 17% от тази в САЩ, пишат аналитиците от

Research Affiliates. Ако руските лидери не прекратят интервенцията си в Украйно или поне да смекчат своята политическа позиция, инвеститорите, използваъки днешните възможности, ще получат много добра печалба.

Коефициентът цена-печалба спрямо индекса MSCI Russia е равен на 4, докато в същото време спрямо индекса Standard & Poor's 500 неговото значение е 18,1.

Според разчетите на Research Affiliates, направени на база тези оценки, печалбата от вложения в руски акции през следващите 10 години може да възлезе на 16,9% – много повече, отколкото на всеки развиващ се или развит пазар.

Но дори и самите изследователи признават, че е възможен и друг сценарий, при който икономическата и външнополитическа обстановка да се влоши още. Международната агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативното ниво BB+. „Русия е толкова евтина не без причина“, отбелязва пред The Independent и директорът на изследователския отдел на Chelsea Financial Services Джулия Латер. „Рублата поевтиня повече от три пъти, а годишната инфлация е 13%. Основният лихвен процент е 17%. Пазарът може и да се възстанови, когато се възстановят цените на нефта, но се отнасям внимателно и предпазливо както по отношение на Путин, така и към бизнес климата, в който се налага да работят компаниите“.

Заради международните санкции, Русия се лишава от международни техпнологии и инвестиции, които са й нужни повече от всякога, съобщава Bank of America. Според оценките, потребността от капитали възлиза на $100 млрд.

„Инвеститорите са длъжни да помнят правилото – не се опитвайте да хванете падащия нож“, съветва отговорникът по инвестициите в АХА Ейдриън Лоукок. „Но-добре е да се изчака, докато активите престанат да поевтиняват, отколкото да се опитваме да предскажем дъното и да сбъркаме фатално“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *