Ръст на икономиката от 3% през 2016 г. очакват учени от БАН

Слаб ръст на икономиката до 2016 г., далеч от предкризисните нива – това прогнозират учени от Института за икономически изследвания при БАН, които представиха годишен доклад за 2014 г.

Според авторите на анализа, след като българската икономика е отбелязала през 2013 г. скромен икономически растеж от 0,9% в реален размер, с възстановяването на европейската икономика се очаква умерено засилване и на икономическата активност в България. През 2014 г. се очаква растеж на БВП от 1,7%, който ще се ускори до 2,4% през следващата година и ще достигне 3% през 2016 г.

В момента стагнацията е основен проблем на българската икономика, каза проф. Митко Димитров, директор на Института. Той уточни, че прогнозираният ръст ще се случи, ако продължи възстановяването на европейската икономика, от която сме силно зависими.

Очаква се безработицата да намалее от 12,9% през 2013 г. до към 12% в края на 2016 г., заяви Иглика Василева.

Анализаторите очакват за тази година средногодишна инфлация от минус 0,3 процента.

През последните няколко години несигурността пред макроикономическите прогнози за България е значителна. Резултатът е несигурност относно темповете на възстановяване на потреблението в България, както и на външното търсене. Учените очакват въздействие върху българската икономика да окажат и резултатите от предстоящите избори за Европарламента, както и евентуална ескалация на напрежението в Украйна.

Положителна черта на икономическата политика през 2013 г. е запазването на макроикономическата и фискална стабилност, като държавният дълг остава под 20% от БВП, въпреки реализирания дълг през 2013 г., се посочва в доклада.

Там се отчита и влиянието на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, за която в Бюджет 2014 бяха заложени 500 млн. лв., като средствата вече са разпределени между общини и министерства. Направленията, по които ще се изхарчат средствата, са добре дефинирани – ВиК, пътна мрежа и социална инфраструктура. Въпросът е обаче дали при териториалното разпределение на средствата и при самите проекти ще се постигне очакваният ефект, посочиха учените.

В доклада се отчита, че увеличените социални плащания през миналата година имат краткосрочен ефект и няма да доведат до растеж.

Въздействие върху икономическата активност може да окаже намаляването на срока за връщане на ДДС, се посочва още в доклада.

Там се отчита, че еврофондовете продължават да са сериозен фактор за икономиката. През 2013 г. продължава тенденцията усвояването на парите да се ускорява. Към края на ноември делът на усвоените средства от структурните и Кохезионния фонд е близо 50% от заделените ресурси за 2007 – 2013 г. Тази сума е близо два пъти по-висока от постигнатите 27% към края на 2012 г., с което България изпреварва Румъния и Словакия и се доближава до средните за ЕС стойности на плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *