• slot pulsa/
  • Само фермери ще купуват американския соев шрот – Финансови новини

    Само фермери ще купуват американския соев шрот

    Само животновъдите, които са преки потребители, ще имат право да купуват от дарения ни от американците соев шрот. Първото количество от 4635 т пристига на пристанище Варна на 4 ноември. Още на 1 ноември се очаква да бъде проведен търгът за тази партида, каза вчера зам.-директорът на Софийска стокова борса Христо Миленков.

    На борсата ще се търгуват дарените общо 10 000 т американски соев шрот и 5000 т ориз. При покупката на съответните количества производителите ще са освободени от ДДС. Това правило обаче е валидно само при първа сделка. Шротът е купен при цени между $ 214 и 250 в САЩ, така че под тези нива няма да се падне, каза шефът на борсата Васил Симов. В момента например шротът на „Гленкор“, който е с 42% протеин, се търгува при нива от около $ 245. Американският шрот е с 48% протеин.

    Минималното количество, което стопаните трябва да купят, е 20 т. Парите от продажбите ще се превеждат по специална сметка на аграрното ведомство и ще са под контрола на дарителите.

    Първите 2500 т ориз ще дойдат на 19 декември, а остатъкът през декември. Стоката отговаря на първо качество по БДС и – както шротът – ще бъде освободена от ДДС при първа сделка. За ориза обаче няма дефиниран краен потребител, уточниха от борсата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *