СБ: Миграцията помага на икономиката на България

Миграцията се превръща във важен компонент за интеграцията на българската икономика с тази на ЕС и световната икономика, се казва в нов доклад на Световната банка (СБ), озаглавен „Миграция и парични преводи: Източна Европа и бившия Съветски съюз”.

Миграцията във и от икономиките в преход в Европа и Централна Азия е голяма и вероятно ще продължи да расте със спадането на раждаемостта в голяма част от региона и ще доведе до увеличено търсене на млада работна сила, става ясно още от доклада.

През последните 15 години миграцията към Западна Европа значително се увеличава, като 42 процента от мигрантите към Западна Европа идват от Централна и Източна Европа, с нарастващ брой мигранти от бившия Съветски съюз. В глобален мащаб Германия и Франция са единствените западноевропейски страни в списъка на първите десет държави по брой на приетите мигранти.

Топ 10 на страни по брой на приети мигранти:

1. САЩ

2. Русия

3. Германия

4. Украйна

5. Франция

6. Индия

7. Саудитска Арабия

8. Австралия

9. Казахстан

10. Полша

Русия привлича мигранти от останалата част на бившия Съветски съюз, главно от Кавказ и Централна Азия, а по-бедните работници в Централна Азия мигрират към богатия на ресурси Казахстан. Украйна и Полша служат за транзитни пунктове за мигрантите по пътя им към Западна Европа.

Паричните преводи са една от последиците на миграцията, която облагодетелства както семействата на емигрантите, така и родните им страни. За много от най-бедните страни в Източна Европа и Централна Азия те са най-големият източник на външни приходи и служат за облекчаващ фактор срещу икономическите и политически промени през последните 15 години.

Паричните преводи представляват над 20% от БВП в Молдова и Босна и Херцеговина и над 10% в Албания, Армения и Таджикистан (на база данните за БВП за 2004 г.).

В България този дял е около един процент. Не всички емигранти изпращат преводи, особено когато остават за кратко в чужбина. За България е характерно, че голям процент емигранти – 80 на сто, не изпращат парични преводи. За Румъния този дял е 62 на сто, а за Босна и Херцеговина – 37 на сто.

Топ 10 страни по получени парични преводи (като дял от БВП, по данни за 2004 г.):

1. Тонга

2. Хаити

3. Молдова

4. Лесото

5. Ливан

6. Босна и Херцеговина

7. Ямайка

8. Ел Салвадор

9. Хондурас

10. Албания

Като номинална стойност по последни данни на Световната банка Индия е получила най-голям обем парични преводи – около 22 млрд. долара през 2005 г.

Паричните преводи в световен мащаб през 2005 г. са достигнали 230 млрд. долара, от които 167 млрд. – в развиващите се страни.

Делът на завърналите се емигранти с висше образование за България от общия брой заминали е 31,5 на сто за жените и 25 на сто за мъжете, се казва още в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *