Свръх- предлагането на петрол ще свали цената в бъдеще до под 80 долара за барел

Ефектът от масови проучвания с модерна технология навсякъде по света води до свръхпредлагане на петрол, което в дългосрочен план би трябвало да свали цените под 80 долара за барел. За тази тенденция влияе и рекордното ниво на комерсиални запаси, които достигнаха повече от 400 млн. барела – най-високите стойности от 1931 г. насам. Такова становище изрази пред Investor.bg Мартин Владимиров, енергиен консултант в международния журнал The Oil and Gas Year и анализатор в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите му производството на шистов нефт в САЩ, нефтените пясъци в Канада, новите производители в Африка, както и добивът на петрол в дълбоките океански води край Бразилия ще спомогнат за понижаване на стойността на „черното злато“. „Все още има огромен потенциал и в Близкия Изток, най-вече в страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която контролира 80% от световните резерви на петрол. Саудитска Арабия със своя допълнителен капацитет от повече от 2 млн. барела дневно спокойно може да компенсира спада в производството на Иран, а възходът на добива в Ирак може скоро да направи страната вторият най-голям износител в света“, посочи експертът.

„Търсенето на петрол зависи до голяма степен от икономическия растеж. Десетилетието на икономически бум преди световната криза доведе до огромен ръст на потреблението на петрол, а от там и на цената, която достигна близо 150доларапрез юли 2008г. Това особено силно беше повлияно и от главозамайващия растеж на страните от БРИКС. Сега перспективите за растеж са песимистични не само на Запад, но все повече и сред развиващите се страни“,коментира енергийният експерт.

Според Владимиров в дългосрочен план тенденцията е делът на петрола в общото енергийно потребление да спадне значително за сметка на увеличения при природния газ, атомната енергия и ВЕИ. „Голямата промяна в динамиката на петролното търсене ще дойде обаче само, ако се тръгне към мащабна революция в транспортния сектор. Засега обаче не се виждат перспективи за масово навлизане на електрическите автомобили особено в развиващия се свят, който е двигател на петролната консумация“, коментира анализаторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *