Седемте нови лица на лукса

Близо 10 милиона нови потребители навлизат всяка година на пазара за луксозни стоки, сочи проучване на консултантската компания Bain&Company. Броят на потребителите на луксозни стоки в света през последните 20 години и нараснал над три пъти – от 90 милиона през 1995 година до 330 милиона в края на 2013 година и би трябвало да достигне 400 милиона до 2020 година, съобщи електронното издание на френския в. „Фигаро“, позовавайки се на данни на компанията.
Сред тези 330 милиона потребители 55% се колебаят между покупката на луксозни продукти и стоки от „горната гама“. Тяхното потребление представлява 10% от световните
потребителски разходи. Останалите 45% са „истинските потребители на лукса“ и на тях се падат 90% от световните потребителски разходи.
Авторите на проучването заключават, че пазарът на луксозни стоки продължава да бъде запазена територия на бейбибумърите, които са 45% от потребителите на луксозни стоки на
световно равнище. При все това хомогенната категория на заможните потребители е на път да са превърне в една по-широка класа, обединяваща многолики купувачи. Ето портретите на тези седем нови лица на потребителите на луксозни продукти:
Всеядните: те харчат 25% от парите си за луксозни стоки или средно 2350 евро на година.
По-млади хора и често жени, тази категория купувачи са новопоявили се на пазара за луксозни стоки. Те търсят маркови магазини и купуват много при пътуванията си.
Информираните: 20% и 1750 евро средно за година.
Те са много информирани и знаят малките тайни на марките. Чувствителни са към информациите и рекламите онлайн и в социалните мрежи. Живеят основно в Западна Европа и САЩ, но и в
някои големи китайски градове.
Търсачите: 13% от разходите и 1450 евро средно годишно.
Ценят качеството и трайността. Предпочитат да купуват онлайн. Живеят основно в Япония и Източна Европа, както и в страните със зрели пазари.
Хедонистите: 12% със средно 1100 евро годишно. Те са най-лакомите купувачи на луксозни предмети. Влияят се много от рекламите и са силно привързани към марките.
Консервативно настроените: 16% от разходите със 1100 евро средно за година.
Предпочитат да пазаруват в магазините, където има много марки. Живеят в страните със стари пазари, но също и в Китай.
Обръгналите: 9% от разходите със средно 800 евро годишно.
Тези купувачи сякаш са уморени от лукса. Безчувствени към посланията на марките и рекламата, те не купуват често, а когато го правят, предпочитат да е онлайн.
Искащите: 5% със средно 500 евро годишно.
Те са основно жени и обичат да съчетават лукса и другите продукти. Влияят се силно от приятели и от това, което се пише в модните списания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *