Сериозни рискове пред турската икономика

През 2013 г. турската икономика регистрира бърз ръст от 4%, благодарение на нарастващото вътрешно търсене. Потреблението и инвестиционните разходи допринесоха съответно с 3.7 и 1.1 пункта към този растеж. Нетният износ обаче смъкна надолу темпа с 2.3 пункта, доколкото засиленото вътрешно търсене доведе до нарастване на вноса, сочи анализът на Coface Груп, лидер в областта на кредитното застраховане .

Високите цени на храните, значителното търсене в страната и рязкото обезценяване на лирата в края на 2013 г., доведе до ръст на инфлацията до 7,4%, което е по-високо от очакванията на Централната банка от 5%.

До президентските избори през август 2014 г., Кофас е предпазлив в оценката си на корпоративните рискове в Турция. Ако политическото напрежение се повиши отново, както се случи през декември и януари, инвеститорите могат да напуснат страната, което пък може да доведе до колебания на валутните пазари. Такава ситуация би се отразила отрицателно върху външния дълг в корпоративния сектор, който вече е рекордно висок.

През 2014 г. се очаква растежът да отслабне, като причина за това ще е по-ниското търсене на вътрешния пазар заради увеличените цени и рестрикциите за ограничаване на прекомерния ръст на лихвите по кредити. В съответствие с икономическото забавяне се очаква безработицата да нарасне в краткосрочен и средносрочен план. Рязкото обезценяване на лирата през периода декември-януари, заедно с увеличаването на разходите по заеми, създава рискове за частния сектор заради по-високите производствени разходи и по-малките маржове на печалба.

Предвид тези фактори под внимание това, през март Кофас даде негативна перспектива на риска A4 за Турция.

Строителният сектор: данните за първото тримесечие са еластични, но търсенето на жилища се забавя

Забавянето на вътрешното търсене и нарастването на лихвените проценти се очаква да се отрази негативно върху сектора на строителството. През първото тримесечие на годината продажбите на жилища са по-значими от очакваното, като спадът е 6% в сравнение със същото тримесечие на 2013 г. Въпреки това, делът на финансираните с ипотечни кредити жилища е намалял с 30% за същия период. В краткосрочен до средносрочен план, нарастването на лихвените проценти може да окаже натиск върху продажбите в сектора. Това от своя страна може да има неблагоприятно въздействие върху сфери, работещи в тясно сътрудничество със сектора на строителството – производство на цимент, метали, стомана, бяла техника и други.

Текстилният сектор се възползва от слабостта на местната валута и от клиентите си в Европа

Обезценяването на лирата си дава предимство за бранша на текстил и облекло, тъй като техните продукти ще станат по-конкурентни. Тези сектори вече се ползват от близостта си до европейските страни (основните им клиенти) и от значителните производствени мощности. През 2014 г. износът ще компенсира забавянето на вътрешното търсене. Волатилността на валутните курсове и цените на суровините обаче продължават да са основните рискове за тези сектори. Развитието на брандовете и научно-изследователската дейност са основните елементи, които трябва да осигурят напредъка на тази индустрия в средносрочен и дългосрочен план.

Автомобилният сектор: спад в продажбите в страната, фокус върху износа

Ограниченията за потребителските кредити, увеличението на данъците и проблемите с лирата могат да окажат негативно влияние върху продажбите на автомобили в страната – те вече се сринаха с 25.5% за периода януари-април в сравнение със същия период през 2013 г. Въпреки това, възстановяването на европейските пазари и обезценяването на валутата се очаква да подкрепи износа, който нараства с 4% на годишна база. Всяко облекчаване на данъчната тежест ще помогне на индустрията да се възползва повече от големия потенциал на вътрешния пазар, което е важен фактор за подобряване на резултатите на износа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *