Силата на 2.9 трилиона долара резерви може да се окаже недостатъчна

/© sxc.hu

Развиващите се държави от Бразилия до Индия имат 2 900 милиарда долара чуждестранни резерви. Това им дава избор дали да повишават лихвените проценти и да ограничат вноса или да интервенират, за да спрат поевтиняването на валутите им, което продължава вече 5 години.

Валутните резерви на 12-те най-големите развиващи се пазари, с изключение на Китай и страните с фиксирани курсове, са намалели с 1.6% през тази година в сравнение с 11% спад след колапса на Lehman Brothers Holdings през 2008 г., показват данни на Bloomberg.

20-те най-търгувани валути на развиващи се икономики са поевтинели средно с 8 на сто през 2013 г. след като Федералният резерв обяви, че се готви да ограничи програмата си за количествени улеснения.

Но през последното десетилетие развиващите се страни учетвориха своите валутни резерви. Според канадската Imperial Bank of Commerce развиващите се държави трябва да използват валутните си резерви само, за да балансират търговията и бюджетните си дефицити.

„Ако фундаментите са срещу теб, това не е надеждна защита на цената на парите – инвеститорите ще се забързат към изхода, когато видят, че резервите се изчерпват“, смятат анализаторите на банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *