Синдикати: Заплатите няма да нараснат реално

Обещаният от правителството ръст на заплатите до 2009 г. с 15% не само няма да се състои, но ще има спад. Обявеният необлагаем минимум от 200 лв. за 2007 г. в стратегията на МТСП липсва в 3-годишната бюджетна прогноза, сочи анализ на КНСБ. Обявеният необлагаем минимум от 200 лв за следващата година в стратегията на социалното министерство за политиката по доходите липсва в тригодишната бюджетна прогноза. Това се констатира в анализ на КНСБ на бюджетната прогноза, представен от икономическия експерт Мика Зайкова. Според анализа бюджетната прогноза показва трайна негативна тенденция на рестрикция, която българският народ трябва да плати с нови по-големи лишения. В следващите три години разходната политика е силно рестриктивна и като процент от Брутния вътрешен продукт и като номинал, посочи Зайкова. Според нея се намаляват парите за наука, образование и социално осигуряване, като за сметка на това разходите за държавната администрация ще се увеличат, в това число капиталовите разходи от 2.1 милиона лева за 2005 година – на 5.5 милиона лева за 2008 година, съобщава Дневник.bg. Ръст в реалната работна заплата не се предвижда, посочи Мика Зайкова и допълни, че обещаният от правителството ръст на заплатите до 2009 година с 15 процента не само няма да се състои, но ще има спад. Според Мика Зайкова не е трябвало да се приемат данъчни закони преди да бъде ясен бюджетът за 2007 година. В бюджетната прогноза се твърди, че се намалява данъчната тежест, но ДДС 20 процента се запазва, като се разпростира върху правни услуги, учебници и т.н., въпреки че европейската директива има 17 позиции, които позволяват диференцирана ставка, отбеляза Мика Зайкова. Според нея в бюджетната прогноза липсва нормативна основа за формиране на минималната работна заплата и връзката й с прага на бедност.

Здравната каса е взела решение да спре парите по някои клинични пътеки в някои болници, защото в тях липсват специалисти, които да извършват прегледи и консултации по тях, съобщи Евгени Душков от КТ „Подкрепа“ и член на УС на НЗОК.

Съществува практика, в която на болници се отпускат пари по клинични пътеки без реално да има специалисти по тях, коментира той. Направена е проверка в много болници заради съмнение за злоупотреби. Здравната каса е установила нередности в болницата в Сандански. Тя е усвоила 21 700 лв за лечение на мозъчен инсулт без реално пациентите да са имали нужда от такова лечение, посочи Душков.

Здравната каса предвижда още в болници, в които няма лаборатории, в които да се правят изследвания, да сключват договори с други здравни заведения с нужното оборудване и на територията на областта или на общината, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *