Смъкваме се с 15 позиции в класацията по конкурентоспособност

Тази година България се класира на 53-то място – 15 позиции по-назад от заеманото 38-мо място през 2009 г. в годишнатакласация на конкурентоспособността на икономиките.

Класацията беше представена от директора на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов на дискусия замеждународната конкурентоспособност на България.
Страната ни се нарежда пред Румъния, Аржентина, Хърватия, Украйна и Венецуела.
Според изследването през 2010 г. икономическата криза се е отразила в България на всички сектори отикономиката – търговия, инвестиции, заетост, финанси, производителност, реформи в социалната сфера.
Големият проблем пред страната е в техническата и научната инфраструктура,

посочи Руслан Стефанов. Колкото по-голяма част от стойността на произведения продукт остава в дадена страна, толкова по-добре е за икономиката и благосъстоянието на хората.
Важна е технологичната конкурентоспособност. Икономиката на страната все още е прекалено съсредоточена върху големи проекти, отбеляза още Стефанов.
Сред предизвикателствата той открои осигуряване на по-добро правоприлагане и върховенство на закона; увеличаване на капацитета на публичната администрация; разработване на политики за иновации; намаляване на високата интензивност на ресурсите в производството.
Много е важно да имаме реална представа къде се намираме – класацията показва, че има проблеми, страшно важно е да бъдат предприети мерки, заяви на дискусията председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров.
Като позитивна стъпка той посочи премахването на минималния капитал за ООД. Сред перспективите и възможностите положението да се подобри Димитров открои улесняване на процедурите по банкрутиране в България, като посочи, че няма лесен изход и системата е „затлачена“, хилядифирми могат да се закрият.
Лесното банкрутиране е посока, в която има много да се свърши, добави Димитров, който посочи и
необходимостта да има оценка на въздействието на законите.
Трябва да има максимално широко прилагане на принципа на мълчаливото съгласие. Необходимо е да „бягаме“, за да поддържаме нивото и да напредваме, ЕС е много конкурентна среда, отбеляза още Мартин Димитров.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов посочи, че над 60% от заетите в икономиката ни са в сектори, които разчитат или на евтина работна ръка, или на природни ресурси.
Стратегията на МИЕТ ще се концентрира върху развитието на промишлеността и IT-услугите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *