Смята ли някой, че пазарът на имоти в Банско някога ще се възстанови?

Терминът „възстановяване“ стана една от най-използваните думи в света на имотите през последните месеци.
Според Propertywire тя се среща във всички коментари и анализи в последно време и е на път да се превърне в „най-мразената дума“, не на последно място, защото е субективно свързана с личното положение на всеки купувач на имот или инвеститор.
Това е и един от въпросите, който е най-често обсъждан във форумите за имоти. Един от участниците във форума на специализирания сайт за имоти propertycommunity се обръща към останалите с въпрос дали някой смята, че пазарът в Банско някога ще се възстанови и, ако да, дали това би станало през следващите три години. Той добавя, че знае, че отговорът е невъзможен и „за него се изисква кристална топка“.
Участникът уточнява, че е купил имот в Банско в проект, който е в процес на изграждане.
„Нямам нужда да продавам, но бих искал да знам, че един ден ще си върна парите и се надявам наемът да покрива ипотеката, когато бъде завършен (проектът)“, казва той.
Друг спорен въпрос, който се обсъжда във форумите за имоти, е т. нар. „гарантиран наем“, с който много предприемачи привличаха потенциални купувачи. Според участниците в онлайн дискусията това водеше до допълнително оскъпяване на цените и предвид понижаващите се наеми (в случай че имотът въобще може да се отдаде под наем) „шансът той да покрие разходите за управление на имоти, да не говорим за ипотеката, изглеждат все по-малки“.
Българският пазар на ваканционни имоти бе особено засегнат от кризата, но потребителите на форума „оптимистично“ отбелязват, че дългосрочните шансове на страната са добри, като имат предвид „следващите 10-15 години“.
Според тях хората плащаха прекалено много за имоти в Банско в сравнение с местния пазар.
„Най-добрият съвет към всеки, който е платил вноска от 30%, е да излезе (от инвестицията), макар и да жертва вноската“, съветва един потребител. „Ако има забавяне в довършването и имате независим адвокат (не някой, препоръчан от брокерите), можете да се опитате да си върнете парите. Във всеки случай да загубите 30% е по-добре, отколкото да загубите всичко“, пише във форума. Други обаче определят този съвет като краен.
Един инвеститор, купил имот в Банско, коментира, че съжалява за покупката, тъй като не вярва, че ще може да отдаде имота под наем. Освен това той смята, че имотът не струва колкото е платил за него – 40 хил. паунда за 56 кв. м с една спалня. Той планира сам да ползва апартамента и да опита да го отдава под наем на приятели, като се обръща към останалите участници за съвет как да разреши тази ситуация.
„Реалното търсене на тези имоти бе една малка част от броя на имотите, които бяха построени, което доведе до голям дисбаланс в търсенето и предлагането, който никога няма да се коригира или поне определено не през следващите 5-10 години“, коментира друг потребител. „Търсенето бе раздувано от обещанията за гарантиран наем въпреки очевидния факт, че тези имоти никога не могат да достигнат обещаните нива на наеми“.
„По мое мнение всички ваканционни апартаменти, било в Банско или Слънчев бряг или където и да е, бяха толкова надценени, че никога реално няма да струват толкова, колкото хората са платили…“, пише трети. „Моят съвет е – продай го на каквато и да е цена, дори това да е само 10 хил. евро… По-добре да ампутираш крайника сега, отколкото да страдаш от финансова гангрена в бъдеще“, съветва той.
Британските и ирландските официални медии отдавна отправят язвителни коментари към българския пазар на ваканционни имоти и на участниците на него. Преди време ирландският Independent писа, че всеки, който е купил имот в България и все още не го е продал, е „абсолютен глупак“л Наскоро в Ирландия бе публикуван роман, озаглавен „Няма място под слънцето“*, който осмива безразсъдната вълна от покупки от страна на британци и ирландци на „евтини“ имоти в България. В него главният герой, опитният продавач и мошеник Том Мърфи, продава евтини апартаменти в българските зимни курорти на хора, „които изглежда, че имат много повече пари, отколкото разсъдък“, като решава да използва маркетингов трик за „гарантиран приход от наем“.
*(от англ.) No Place In The Sun – аналогия с фразата “A place in the sun”, в превод „място под слънцето“, свързвана с практикатана британските купувачи за покупка на ваканционни имоти в по-слънчеви страни като Испания и Франция, а по-късно и на други пазари като Кипър, Турция и България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *