Собственикът на Банка ДСК – OTP Group, купи банка в Сърбия

Трето за тази година изкупуване на банка в региона направи унгарската OTP Group, с което усилва пазарното си присъствие в тази част на Европа.

След като през май погълна хърватската Splitska banka, а преди месец придоби румънската Banca Romaneasca, на 4 август е финализирана сделка и за сръбската Войводянска банка, става ясно от съобщение на сайта на групата. Това е втората кредитна институция, която унгарците купуват от гръцката NBG за тази година, помагайки й да изпълни плана си за реструктуриране, наложен от донорите на спасителна помощ. Друга гръцка група, към която има очаквания, че поради същите причини ще се активизира в продажби на регионален банков бизнес, е Piraeus.

За по-голямо парче от пазара

Сделката в Сърбия е за №9 по големина на активите в западната ни съседка, като стойността на транзакцията е 125 млн. евро. Оценката е обща – както за банката, така и за свързани с нея компании, най-голямата от които е NBG Leasing. OTP присъства на пазара в Сърбия от 2005 г. и с придобиването на Войводянска банка ще подобри пазарния си дял на 5.7% според собствените й анализи. Сливането на двете институции пък би довело до седмия по големина играч на банковия пазар в Сърбия.

Месец по-рано, през юли, OTP Bank – Румъния, придоби 99.28% от капитала на Banca Romaneasca, където също вече имаше пазарно присъствие. Отново продавач бе гръцката NBG. С това позициите на OTP в банковия сектор на Румъния се доближават до 4% при стремеж за достигане на 5% дял. В класацията по размер на активите банката на OTP в страната ще стане 8-ма, когато сделката бъде окончателно финализирана. Цената на придобиването не бе съобщена, но договорката между страните включва изплащане на заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneaska има към NBG.

През май унгарската група купи и банка в Хърватия, с което пазарният дял на OTP там се очаква да скочи до 10%. Продавач на Splitska banka, която е петата по големина на местния пазар, бе френската Société Générale Group. Нейната стратегия е да се фокусира върху основните си пазари и да инвестира там, където може да се нареди сред първите три играча, което обяснява раздялата й с хърватското притежание.

Проверка на апетита

Поредицата от изкупувания, които OTP Group прави в региона, не са изненада, след като през 2011 г. главният й изпълнителен директор Шандор Чани обяви, че се интересува от покупката на банки конкретно в Румъния, Словакия, Хърватия и Сърбия. Причината е, че това спомага за по-бързото окрупняване на пазарен дял, което в банковия бизнес води до по-големи печалби. Отделно регионът предлага по-висока възвръщаемост на капитала от средното за Европа. Не на последно място ниските лихви стимулират бизнеса да инвестира в доходоносни активи.

Унгарската група, която е собственик на втората по големина банка в България – Банка ДСК, бе кандидат и за българската ОББ, което можеше да я постави наравно с Уникредит Булбанк на местния пазар. Конкурсът протече в края на миналата година, но продавачът NBG избра офертата за 610 млн. евро на другия участник в състезанието – белгийците от KBC Group.

Експанзията на унгарската група е улеснена и от натиска, оказван върху четирите системно важни гръцки банки да свият задграничния си бизнес и да се фокусират върху домашния си пазар, като досега конкуренцията за регионалните им банки е основно от централноевропейски играчи. За NBG раздялата със задгранични дружества в региона е изпълнение на плана за реструктуриране, изискан от донорите на спасителна помощ в кризата отпреди пет години. Подобен ангажимент има и друга системно важна гръцка банка, Piraeus Bank, чийто главен изпълнителен директор Христос Мегалу обяви през юни, че подготвя за продажба бизнеса си в региона. Освен в България „Пиреос“ има банки в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, информира в.Капитал. Засега за сделки не се съобщава, но са видни опитите на групата да подобри финансовите си показатели чрез по-меки мерки. Наскоро Piraeus договори изчистването на портфейл от просрочени корпоративни вземания за 43 млн. евро, отпуснати от сръбската й банка, което би могло и да е стъпка по разчистване на баланса преди продажба. Според източници от колекторския бизнес продажба на пакет просрочени кредити за 50 до 100 млн. евро подготвя и българската Пиреос банк.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *