Спад на бързите кредити

Още преди новите регулации да влязат в сила, вземанията по заеми на дружествата, специализирани в кредитиране се свиха до 1.959 млрд. лв.,

като намаляха и на тримесечна, и на годишна база съответно с 1.08% (21.3 млн. лв.) и 0.64% (12.7 млн. лв).

Това показват данните от секторната статистика на БНБ за дейността на небанковите финансови компании, които отпускат кредити, към края на март.

В матуритетната структура преобладават кредитите над 1 до 5 години, които са 602.5 млн. лв. в края на март. Те се увеличават с 21.1% спрямо същия месец на 2013 г. и с 4.5% в сравнение с края на декември 2013 г. Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 25.2% в края на март 2013 г. до 30.8% в края на март 2014 г.

В края на март вземанията по кредити от домакинствата нарастват с 5.5% на годишна база и с 0.8% спрямо декември, до 1.438 млрд. лева.

Силен спад обаче има при вземането на жилищни кредити, които намаляват с 22.8%, до 286.8 млн. лв. В същото време при кредитирането за бизнеса има намаление с 16.7% в сравнение с март 2013 г. и с 4.9% на годишна база, до 450.3 млн. лв., което показва, че

заплахата от регулации е имала ефект върху компаниите,

които имат достъп и до други източници на финансиране, но бързият кредит, било поради липса на избор или недостатъчна финансова култура, остава предпочитана възможност за много хора.

На този етап обаче

една от големите компании в сектора „Изи кредит“ отчита неколкократно нарастване на търсенето на бързи заеми в един от каналите им за дистрибуция – пощенските станции.

Компанията предлага пари назаем в 1900 клона на „Български пощи“. Само за април за заем в пощите са кандидатствали над шест пъти повече хора в сравнение със същия период на миналата година, отчитат в небанковото дружество. За една година, откакто „Изи кредит“ предлага потребителски заеми в „Български пощи“, кредит в пощенските клонове са поискали няколко десетки хиляди потребители, пресмятат в компанията.

За първи път се отчита намаление на необслужваните бързи кредити и на годишна база

(в сравнение със същия период на предходната година), като и в двата случая свиването е с малко. С 0.01% или 55.4 хил. лв. е спадът за тримесечие до 586.7 млн. лв. За година намалението е с 0.74% или 4.4. млн. лв., показват данните на БНБ.

Делът на просрочията в общия портфейл е 29.9%.

Свиването на просрочените портфейли с тези обеми трудно би могло да се дължи на начало на активно отписване на несъбираеми вземания от клиенти като цяло от сектора. По-скоро може да е в резултат на продажби на пакети от просрочия към фирми за събиране на вземания, смятат специалисти от сектора.

Според данните на БНБ

към края на март тази година броят на дружествата, които отпускат небанкови заеми и са регистрирани в централната банка, е 175.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *