Спирачки на надеждите за ръст?

Спадът на икономиката през 2009 г. е бил 5.1%, показват предварителни данни на НСИ. Последната правителствена прогноза бе за спад от 4.9%.
Най- голям през годината е спадът в индустрията – с 8.1% по-малко добавена стойност отколкото през 2008 година. В селското стопанство понижението е с 2.9%, а в услугите, където кризата се усети по-късно – с 1.5%.
Според експресните тримесечни оценки на НСИ реалният спад на БВП за
четвърто тримесечие на 2009 година е 6.2% спрямо съответния период на предходната година. Спадът бе по-малък през предходното трето тримесечие – 5.4%.
Нито НСИ, нито Евростат публикуваха данни за промяната на БВП спрямо предишното тримесечие.
Оповестените днес данни за движението на икономиките на много от страните от ЕС показват, че краят на 2009 г. е бил тежък за голяма част от страните-членки, съобщи „Фокус“. В повечето страни последното тримесечие на миналата година е завършило със свиване на икономиката, нарушило общата тенденция за възстановяване след световната финансова криза.
Брутният вътрешен продукт в еврозоната и Европейския съюз е нараснал само с 0,1 на сто през четвъртото тримесечие спрямо третото, показват данни на Евростат, предаде БТА. През третото тримесечие на 2009 година растежът в еврозоната бе +0,4 на сто и +0,3 на сто в ЕС.

На годишна основа БВП се е свил с 2,1 процента в еврозоната и с 2,3 на сто в целия 27-членен ЕС през четвъртото тримесечие на 2009 година, спрямо съответно -4 и -4,3 процента през третото тримесечие.

В Гърция спадът на БВП за посочения период е 0,8 на сто на тримесечна основа и 2,6 процента на годишна основа.

Най-голямата икономика – Германия отчете нулев ръст през четвъртото тримесечие, докато икономистите очакваха макар и минимален растеж от 0,2%. Това, заедно с неясните послания от вчерашната среща на върха в Брюксел, бе посрещнато с разочарование от валутните пазари. Положителен ръст от 0.6% бе регистриран във Франция, но това не бе достатъчно да компенсира не особено добрите данни за ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *