Страните с развиваща се икономика увеличават влиянието си към 2014 г.

Китай изпреварва Еврозоната, а Индия – Япония
През 2009 година страните с развиваща се икономика ще преживеят рязък спад в темпа на растеж, но през 2014 г. техният дял в световния брутен вътрешен продукт ще е по-висок, отколкото делът на страните с развита икономика, и може да надвиши 50% (срещу 43% през 2007 г.). До този извод достигнаха икономисти от одиторската компания РricewaterhouseCoopers, цитирани от електронното издание forinsurer.
Промяна ще настъпи и сред основните играчи на световния пазар. Икономиката на САЩ през 2014 г., макар че ще остане най-голямата в света, ще намали своя дял в световния БВП с 21,3 до 19%. Китай ще изпревари Еврозоната и ще излезе на второ място. Индия ще изпревари Япония.
Освен това, БВП на страните ще отбележи ръст: Индия – 7,9%, Китай – 8,5%, Бразилия – 4,2%, Мексико – 3,4%. В страните от Централна и Източна Европа, както и в Украйна, ръстът на БВП ще бъде средно 4%.
Одиторите посочиха, че може да се очаква промяна и в приоритетите на инвеститорите.
«Предприятията вече няма да гледат на развиващите се страни като на територии с евтина работна ръка и ниска себестойност на продукцията. Тези страни бързо ще се превърнат в пълноправни целеви пазари», прогнозира Алек Джонс, ръководител в PwC на отдела за анализи на страните с развиващите се икономики.
Сред новите финансови играчи PwC отбелязва суверенните фондове, както и банките в Китай и страните от Персийския залив. Китай, например, ще увеличи инвестиционната си активност в целия свят, инвестирайки средства на първо място в проекти за добив на природни богатства.
Според икономистите, финансовите институции ще претърпят промени. На първо място, след края на кризата се очаква засилване на държавния контрол над банките във всички страни. Сенчестият сектор също ще бъде принуден да отстъпи дял, прогнозират от PwC .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *