Строс-Кан: Решенията на Г-20 са „най-големият план за съживяване“

Решенията, обявени на срещата на високо равнище на Г-20, са „най-големият координиран план за съживяване на икономиката досега“, заяви в Лондон управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик-Строс Кан. „Това е план за световно съживяване, който ние поискахме и бяхме чути. Това е най-големият координиран план за съживяване, какъвто някога е имало“, със задоволство заяви Строс-Кан, цитиран от АФП, на пресконференция след края на срещата на високо равнище на Г-20.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че срещата на Г-20 е била „много продуктивна“ и бележи „обрат“ с „безпрецедентните координирани действия“, за които са взети решения на нея, предаде Франс прес. Приключвайки първото си участие в международна среща на високо равнище Обама приветства споразуменията, постигнати на Г-20 днес в Лондон „като обрат в борбата ни за глобално икономическо съживяване“, предаде Асошиейтед прес. Новият президент на САЩ заяви, че лидерите на Г-20 са се споразумели по „безпрецедентни стъпки за възстановяването на държавата и избягването на кризи като сегашната“. „Предизвикателството е ясно. Глобалната икономика се свива. В епоха, когато нашите икономики са тясно свързани както никога досега, целият свят бе ударен от тази опустошителна рецесия. И днес световните ръководители отговориха с безпрецедентни координирани общи действия“, отбеляза президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. „Днес ние извлякохме поуки от историята. Известно ми е, че през дните, предшествали срещата на високо равнище, някои объркаха честния и открит дебат с непримиримите различия. След седмици на предпазливи преговори обаче ние се споразумяхме по редица мерки, които са безпрецедентни, за съживяване на растежа и за недопускането на подобна криза отново“, заключи Обама.
Страните от Г-20 ще похарчат общо 5 трилиона долара до края на 2010 година за стимулиране на световната икономика, а Русия, като част от тези усилия, ще окаже помощ преди всичко на съседите си, каза руският президент Дмитрий Медведев. „Сумата отразява различни национални програма, включително в САЩ, ЕС, Китай и Русия“, допълни Медведев. Обемът на помощите, който бе определен за международните финансови организации и преди всичко за Международния валутен фонд и Световната банка, е 1,1 трилиона долара, отбеляза Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Що се отнася до нашия принос, подчерта руският държавен глава, то ние отдавна сме определили позицията си и тя се състои в това, че ще предоставяме помощ, чийто размери предстои да бъдат окончателно съгласувани. Значителна част от тази помощ обаче ще бъде по линията на така наречения антикризисен фонд на страните от Евроазиатската икономическа общност, който се създава сега и общият фонд е определен да бъде 10 милиарда долара. Ще се оказва помощ и по линията на двустранните ни споразумения с отделни държави“, допълни Медведев.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства резултата от срещата на високо равнище на Г-20, който е „по-амбициозен“ от очакваното, предаде Франс прес. „Като се видят заключенията (на срещата на високо равнище), справедливо е да се каже, че те са по-амбициозни от очакваното“, заяви Барозу. Тези решения са резултат от „тежък труд“ и „колективна работа“, които ще позволят световната икономика отново да бъде изправена на крака през идните месеци“, заяви със задоволство Барозу. Председателят на Европейската комисия призна, че разговорите по „данъчните убежища“ са били „много задълбочени“, но подчерта, че в крайна сметка е постигнат „голям консенсус по необходимостта да се вземат сериозни мерки“ срещу страните, които не оказват сътрудничество в данъчната сфера.
Г-20 се обявява за възстановяване на доверието, растежа и заетостта, се посочва в заключителното комюнике на срещата в Лондон, предаде Франс прес. „Ние сме изправени пред най-голямото предизвикателство в съвременната история за световната икономика. Криза, която се изостри след предишната криза, която засяга живота на жени, мъже и деца във всички страни и пред която ние трябва да се обединим, за да я преодолеем. Една световна криза изисква световно решение“, се посочва в заключителното комюнике на срещата. „Ние се ангажираме днес да направим всичко, което е необходимо, за да бъдат възстановени доверието, растежът и заетостта; да се задейства отново финансовата система, за да се възстанови кредитирането; да се засили финансовото регулиране, за да се запази доверието; да се финансират и рефинансират нашите финансови институции, за да бъде преодоляна тази криза и да не се допускат други подобни кризи; да се подкрепят световната търговия и инвестиции, както и да се отхвърли протекционизмът; да се изгради екологично и трайна възстановяване“, пише още в комюникето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *