Създават държавна компания за стратегически инфраструктурни проекти

До шест месеца ще се създаде държавна компания за стратегически инфраструктурни проекти, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той представи приоритетите на правителството в пътния сектор до 2020 година. Сред стратегическите проекти са магистралите „Хемус”, „Струма” и „Черно море”, с които ще се занимава новата държавна компания. Между 5.5 и 6 милиарда евро са необходими на страната ни за постигане на стабилна инфраструктура до 2020 година, обясни строителният ни министър. Планът за развитие на ифраструктурата в България включва строителството на седем магистрали, седем скоростни пътя, два моста на река Дунав и тунел под Шипка.
Държавната компания за стратегически инфраструктурни проекти ще работи по трите най-важни магистрали у нас – „Струма“, „Хемус“ и „Черно море“, обясни строителният министър Плевнелиев.
„Държавната компания за стратегически инфраструктурни проекти ще инфилтрира в себе си най-доброто ноу-хау по големи проекти, включително и нови модели на тръжни процедури и всичко това в ежедневен проактивен контакт с много дирекции и институции в Брюксел и Европа“, каза министърът.
5,5 – 6 млрд. евро са необходими на България за периода 2014 – 2020 г. за постигане на едно средноевропейско ниво на пътната мрежа у нас, каза министър Плевнелиев. От тези пари ние имаме 1 млрд. на разположение по ОП „Транспорт“ за периода 2007-2013 година. Надяваме се за периода 2014-2020 година да защитим една по-ясна, по-видима, по-мащабна сума. Трите най-стратегически проекта за 2014-2020-а: „Хемус“ струва 1,2 млрд., „Струма“ струва 1,1-1,2 млрд., „Черно море“ струва около 450 млн., са проекти за около 2,6 до 3 млрд. евро.
Нуждата от качествени пътища нараства не само заради натискът oт ЕС, но и защото трафикът вътре в страната нараства значително. Министър Плевнелиев цитира данни, според които в момента над 3 млн. превозни средства се движат по пътищата нас. 2,5 млн. от тях са автомобили. Расте и броят на тежкотоварните камиони, регистрирани са 291 хил., уточни още Плевнелиев. 64 % от товарите у нас се движат по автомобилните пътища, а това се отразява и върху по-бързата амортизация на трасетата.
Кабинетът има амбицията да построи до 2020 г. седем магистрали у нас – „Тракия”, „Люлин”, „Струма“, „Марица”, „Черно море”, „София – Калотина” и „Хемус”.
Освен аутобаните обаче правителството предвижда да изгради и седем скоростни пътя. Това са трасета с четири ленти – по две в едната и другата посока. Единият ще бъде от Видин до Ботевград – 185 км, като се предвижда за една част от него ще се ползват средства по ОП „Транспорт”. За 65 км ще стартира тръжна процедура за 132 млн. евро през тази година.
Другият скоростен път е от Дунав мост при Русе до Маказа, което ще струва 542 милиона евро за 261 километра.
Предвижда се скоростен път Русе – Шумен, който ще е дълъг 105 километра и ще струва 200 милиона евро. Следващият е Гюешево – София с дължина 85 километра. Трасето ще ни струва 220 милиона евро. Ще се построи и скоростен път Рила, по който товарните камиони от средиземноморските пристанища ще се отклоняват за магистрала „Тракия”. За „Рила” ще са нужни 420 млн. евро за изграждането на 143 км. Предвижда се и строителството на пътя Варна – Дуранкулак, който ще направи връзка между Варна и Констанца, уточни Плевнелиев. Последният скоростен път е Пловдив – Асеновград с дължина 25 километра. Трасето ще струва 40 милиона евро.
По поречието на Дунав и по границата ни с Гърция са предвидени два първокласни пътя. През Силистра е предвиден Дунав мост 4, а пред Оряхово – Дунав мост 3.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *