Тайландки и молдовци спасяват курортите ни

Бизнесът се стиска, търси евтини кадри от чужбина

Родните юпита се връщат, но срещу повече пари

Бизнесът е готов да започне внос на едро на работници от чужбина. Работодателите отдавна се оплакват, че у нас не достигат квалифицирани специалисти. Търсят се инженери, пилоти, корабостроители, машинисти, компютърджии. Туристическият бранш също е закъсал за сервитьори, готвачи и камериерки. Както „Стандарт“ писа, Българската стопанска камара е готова да осигури трудова борса. Засега услугата е безплатна за фирмите.

Родните бармани и сервитьори предпочитат да работят в чужбина за 3 и 4 пъти по-високо заплащане Тайландци, индонезийци и бесарабски българи ще спасяват сезона по морето от провал това лято. Те ще запълнят липсата на желаещи да работят като сервитьори и готвачи в морските ни курорти. Чужденците са по-квалифицирани, по-опитни и клиентите са доволни от обслужването, твърдят инвеститори. Освен това азиатците говорят перфектен английски и се отнасят по-сериозно към задълженията си. Защото знаят, че ако се издънят, ще се върнат в родината заедно със семействата си и ще останат без препитание. Съгласни са да получават по-малки заплати от българите, твърдят туристически босове. Освен това не се опитват да преметнат работодателите си или да откраднат от тях.

В същото време опитните нашенци в бранша предпочитат да работят извън България срещу 3-4 пъти повече пари. Средното заплащане на сервитьорите по морето у нас е около 250 лв. плюс 4% от оборота. Официално, според статистиката на трудовите възнаграждения, те получават между 180 и 190 лв.

Годишно по морето работят поне 7000 души. Винаги има глад за добре обучени бармани, готвачи, администратори и аниматори. Освен че не достигат хора, предприемачите се стискат и не дават добри заплати. Тази година сме решили да наемем хора с български произход от Молдова, Украйна, Западните покрайнини, Македония и Румъния, коментира шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Има голям интерес както от страна на бранша, така и от професионалните училища и университети в тези страни, категоричен е той.

Да се узаконят работните визи за молдовските граждани, поискаха от социалния министър Емилия Масларова и членовете на БХРА в Добрич. Само за областта за сезон 2007 г. се търсят 1700 души – сервитьори, готвачи, камериерки и пикола, заяви шефът на регионалната структура Димитър Димитров.

Кадрова криза се очертава и при превозвачите. Имаме най-добрите шофьори в Европа, но те бягат зад граница. Ще трябва да наемаме хора от Турция или Русия, твърдят шефове на транспортни фирми. Според тях така ще им излезе и по-евтино, защото двете страни не са членове на Европейския съюз, което означава по-ниско заплащане на труда. Превозвачите обаче се страхуват, че това ще бъде за сметка на качеството. Нашите шофьори са най-добри зад волана и най-издръжливи. Така дори с двама водачи българи транспортните компании могат да достигнат 15 хил. км пробег на месец, твърди Димитър Николов, търговски директор на СОМАТ. По думите му подобен пробег трудно могат да постигнат чехи, словаци или унгарци. Това е така, защото нашенецът стиска зъби и върти волана с риск дори да наруши законите, твърдят експерти. Освен тировете скоро няма да има и кой да кара и влаковете ни.

Собствениците на фирми закъсват не само за работници, но и за мениджъри. Работодателите ще загубят кадрите, ако не вдигнат заплатите, предупредиха от БСК. След като страната ни влезе в ЕС, възможностите за изтичане на мозъци се увеличиха многократно. За да запазят мениджърите и добрите си специалисти, фирмите от сенчестия бизнес ще трябва да плащат повече данъци и осигуровки, но и да вдигнат значително възнагражденията. Но тъй като разходите им ще се увеличат драстично, те ще се опитат да икономисат от заплати. Това пък ще накара топперсоналът да предпочете легалните фирми с безукорна репутация.

Разликата в заплащането на квалифицирания и неквалифицирания труд става все по-голяма, казват икономисти. Това означава, че „момче за всичко“ ще струва много по-евтино, отколкото сега. И също, че инвестициите в образование и квалификация ще се изплащат много по-бързо.

Наталия Малчева

Виржиния Георгиева

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *