Твърд и мек вариант за вход в еврозоната

Съществуват две основни тези при разширяването на еврозоната, които важат и за България. Това каза Филип Марини, член на Френския сенат в свое изявление днес в резиденцията на френския посланик в България Етиен дьо Понсен, предаде БГНЕС.
Марини, който е и главен докладчик в Комисията по финансите на френския сенат, обясни, че според първия, по-твърд вариант, трябва да се постигне съгласие между страните-членки, които да са единодушни дали страната-кандидат притежава гаранции за влизане в еврозоната. При втория – по-мек вариант, икономическите анализатори смятат, че някои страни-кандидати вече са в изключително много свързани с еврото и там няма да се изискват гаранции.
Марини обясни, че за втория вариант ще се изисква по-кратко време, но институциите в страната-кандидат трябва да бъдат на висотата на заложените критерии.
Френският политик даде и допълнително разяснение, че в страните-членки още не е ясно какви ще са окончателните последици от икономическата криза и от отговора на този въпрос ще зависи как ще се процедира при влизането на новите страни-членки в еврозоната и дали критериите ще останат същите.
Марини ще бъде докладчик пред френския сенат и по темата за финансово-икономическото състояние на страните-членки и в частност на новите страни и за начина по който се справят с кризата. Особено внимание той ще обърне усвояването на европейските фондове. Марини изрично подчерта, че Франция има участие от 16% в тях и е силно заинтересована как и за какво се изразходват тези средства.
Днес Марини ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров и със заместник-министъра на финансите, за да получи информация дали България има сценарии за излизане от кризата и план за икономическо възстановяване и актуални и конкретни параметри.
Той специално отбеляза, че на Запад са учудени, че България усвоява само 1/3 от европейското финансиране и държат да узнаят сектор по сектор, област по област какви са качествените и количествените показатели на нашата програма за усвояване на еврофондовете. Марини специално отбеляза, че ще се следи как вървят поправките в Наказателния ни кодекс, за да стане той адекватен и да има реален резултат в борбата с корупцията и организирана престъпност. Той ще се запознае и с новите бюджетни параметри, но очакванията му са добри, тъй като страната ни по-късно почувства последиците от кризата.
Марини подчерта, че помощите за България ще дойдат главно от европейските фондове и желае да проследи как те ще се изразходват за приоритетни области като инфраструктурата, борбата с безработицата и др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *