Трите основни заплахи за човечеството през 21 в.

Точно сега, през настоящото десетилетие, човечеството ще се сблъска с проблеми, три от които ще представляват реална заплаха за съществуването му, убеден е футуристът Ювал Ной Харари.Трите основни заплахи за човечеството през 21 в..

Резултат с изображение за „изкуствения интелект“

Той сподели своите предсказания на форума в Давос.

Израелският историк и професор в Еврейския университет в Йерусалим Харари очерта кои са трите заплахи:

Ядрена война;
Екологична криза;
Разрушителната сила на технологиите.

Ако първите две в една или друга степен са ни познати и разбираеми, то потенциалните последствия от последната все още предстои да бъдат осъзнати, казва професорът.

Технологиите, освен очевидните ползи, носят в себе си и куп рискове. В своите предсказания писателят-футурист се концентрира именно върху тях, откроявайки 5 потенциални проблема, информира profit.bg.

1. „Безполезните“ хора
Автоматизацията скоро ще унищожи милиони специалности. На тяхно място, безусловно, ще дойдат нови професии, но засега не е ясно дали хората достатъчно бързо ще усвоят необходимите навици. Да кажем, вие сте на 50 години, загубили сте работата си заради дроновете.

Сега се появява възможност да станете програмист или пък учител по йога за инженери – ще може ли един 50-годишен човек, който е бил шофьор на кола за доставки, да стане инструктор по йога? И не говорим за една преквалификация. В продължение на живота ни може да се наложи да направим няколко.

Резултат с изображение за „автоматизация“

2. Неравенство между държавите
Намираме се в разгара на „състезанията за въоръжаване“. Това касае и изкуствения интелект. В момента САЩ и Китай са лидери в тази сфера, оставяйки много други страни далеч зад себе си.

Ако не разпределим възможностите и резултатите, които ни дава изкуственият интелект между всички хора, огромно богатство ще бъде концентрирано само в няколко високотехнологични центрове. Другите ще банкрутират или ще се превърнат в цифрови колонии.

Резултат с изображение за „автоматизация“

3. Цифрова диктатура
Неравномерният контрол върху данните може да доведе до цифрови диктатури. Тази опасност може да се формулира във вид на уравнение:

B x C x D = AHH

B са биологичните знания, C – компютърните изчисления, D – данните, а АНН – способността да се „хакват“ хора.

Ако в ръцете ви са всички компоненти на лявата част от уравнението, то вие ще сте способни да хаквате тялото, мозъка и съзнанието на всеки човек, дори да го познавате по-добре от самия него.

Ще може да разберете какъв е той, какви са политически му възгледи, слабости, най-пазените му страхове и надеждите му. Система, която е способна да ви „чете“, може да ви манипулира и в крайна сметка да взема решения вместо вас.

Резултат с изображение за „автоматизация“
4. Във властта на алгоритмитеДоколкото хората ще предоставят все по-голяма възможност на изкуствения интелект да взема решения вместо тях, властта ще мине от хората към алгоритмите. Това вече се случва.

5. Унищожаване на човечността
Технологиите може да разрушат не само икономиката, политиката и житейската философия, но и нашето биологично устройство. В близките десетилетия изкуственият интелект и биотехнологиите ще ни дадат невероятни способности, включително изкуствено създадени хора и съвършено нови форми на живот.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *