Френската икономика минава на ислямски релси

От началото на септември френският парламент одобри редица поправки в банковото си законодателство, които дават възможност за първи път в историята на страната да бъдат емитирани ислямски облигации „сукук“.
Ожесточените спорове във Франция, които се разгоряха по повод ислямските финанси не стихват, независимо от признанието на водещи финансисти, че вливанията в тази стремително развиваща се индустрия ще е от полза за страната, коментира АФП.
„Ние не сме задължени да допуснем принципите на шариата или етиката на Корана да бъдат въведени във френското законодателство“, е заявил вчера пред агенцията членът на парламента от социалистическата партия Анри Емануэли. От началото на септември френският парламент одобри редица поправки в банковото си законодателство, които дават възможност за първи път в историята на страната да бъдат емитирани ислямски облигации „сукук“.
Паралелно с това Ислямската банка на Катар подаде заявка за получаване на лиценз за предлагането на ислямски финансови операции във Франция.
При създадения от кризата кредитен глад, френските власти провеждат кампания по привличане на многомилиардни инвестиции от страна на мюсюлмански предприемачи, предлагайки финансови продукти, отговарящи на изискванията на шариата, с надеждата да отмъкне от Лондон титлата европейска столица на ислямските финанси. Очаква се, че по време на икономическата конференция през тази неделя в Париж по темата ще говорят финансовият министър Кристин Лагард и управителят на Централната банка Кристиан Нойе.
Задаващата се тенденция обаче не е по вкуса на много политици. Социалистите безуспешно се опитаха да блокират поправките в законодателството и сега планират да ги оспорват в Конституционния съвет.
От своя страна крайно десният Национален фронт счита ислямските финанси за „зародила се в обществото опасност“, произтичаща от емиграцията. „Терминът „ислямски“ често се бърса с „ислямистки“, думата „шариат“ предизвиква опасения, тъй като хората си представят жените със забрадки, а „фетва“ може да изплаши някого, напомняйки му само за Саалман Рушди“, твърди професорът по икономика Елиас Жуини.
Системата на ислямските финанси е основана на етическите принципи на мюсюлманските закони, но очевидно тя не удовлетворява републиканските закони, посочва още Жуини.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *