Цената за саниране гони покупката на нов апартамент

Огромни разлики в стойностите на договореното саниране се наблюдават в различните градове на страната. Това показва справка за напредъка на безплатната програма на правителството на стойност 1 млрд. лева. В някои градове ще се платят милиони левове за саниране и укрепване на блокове и така цената гони тази за покупката на ново жилище.

Например в община Никопол има сключен само един договор, но сумата, заявена за плащане, е 2.9 млн. лева. Това е почти три пъти повече от Плевен, където са подписани 30 договора, съобщи Economix, цитирайки данни от МРРБ. Проектът в Никопол е за жилищна сграда на ул. „Смолянови“ 2. От обявлението за обществената поръчка се разбира, че дейностите може да включват и основен ремонт, ремонт на покрив, газификация, реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална, като се осигурява индивидуално отчитане на разхода на топлина, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от ВЕИ. Не е ясно колко от тези дейности са изпълнени.

Сградата е сравнително голяма – със 7 входа, ЕПК от 1981 г., с РЗП 11 614.19 кв. м. Според техническия паспорт състоянието е много добро. Има и търговска част. Индикативната стойност е 2.5 млн. лева без ДДС. За сравнение поръчка на същата община за подмяна на отоплителната инсталация на училище например е била с прогнозна стойност 40 хил. лв.

Брацигово, Брезник, Правец, Гълъбово и Ивайловград също правят впечатление със скъпи проекти. Най-скъпата сграда в Брацигово е четириетажна кооперация от 1982 г. с РЗП 4320 кв. м. За нейното саниране „Обединение Домум“ ще получи над 1 млн. лева без ДДС, показва допълнителното проучване на обществената поръчка. Според изчисленията цената за санирането тук гони тази за нов апартамент.

В Бургас са одобрени 201 проекта, като постъпилите искания са за плащане на суми за 2.5 млн. лева. Одобрените проекти в Благоевград са по-малко – 142, но постъпилите искания са за 7.65 млн. лева. В София са сключени 112 договора, а подадените заявления за плащане са за 1.69 млн. лева. В Хасково са договорени 106 проекта, а са подадени заявления за 452 хил. лв.

За 3 сгради в Любимец, обособени в два проекта, заявената сума за плащане е 2.6 млн. лева. На база на данните от обявлението за поръчката се получава цена от 196 лв./кв. м. Във Велинград за 6 договора сумата надхвърля 8 млн. лева.

Ниската стойност на подадените заявления за плащане се дължи на изоставане във времето и едва ли означава, че санирането в столицата или Хасково е по-евтино. Въпреки тази уговорка прави впечатление високата сума, поискана в някои градове. Проучването в детайли на някои от тези поръчки показва, че цените за саниране и други мерки на обичаен апартамент със средна квадратура от 70 кв. м са надхвърлили 10 хил., дори 15 хил. лева.

Вписването на ремонтни дейности в този проект е в разрез с думите на регионалния министър Лиляна Павлова. Неотдавна тя обясни, че въпреки желанието на собствениците, програмата не е за ремонти, а за енергийна ефективност. Затова всякакви други освежителни дейности все пак си остават ангажимент на собствениците. „Ангажира се обществен ресурс, който трябва да се разходва разумно“, припомни Павлова по Би Ти Ви по повод на въведените лимити на цените за саниране.

Фаза

Стойността на сключените договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е 172.84 млн. лева. До момента са заявени за плащане 69.4 млн. лева. А стойността на завършените проекти за саниране е едва 2.48 млн. лева. Ресурсът се предоставя от Българската банка за развитие като заем по тристранни договори с общините и сдруженията на собствениците. Парите по него ще се връщат от държавния бюджет през следващите години.

 

в.Сега

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *