Цените на суровините са гигантска спекулация

В момента ние преминаваме през много странно и почти необяснимо явление на стоковите пазари. Без никакви реални  промени в търсенето или доставките сме свидетели на факта, че повечето земеделски хранителни продукти поскъпнаха до рекордни нива и то наведнъж, а цената на кафето удари 34-годишен връх.
В резултат на игрите на финансови спекулации – хедж фондове, ETF и други, които манипулират пазара – цените на стоките вече нямат нищо общо в търсенето от реалния бизнес. Това принуждава компаниите за кафе да плащат изключително високи цени за суровината.
За съжаление в САЩ не може да се определи кой закупува дадена стока, коментира Шулц. Така че няма никаква прозрачност.
В момент, в света има силна загриженост по отношение на икономиката, безработицата и разходите за храна, да не говорим за цената на петрола, а сме в позиция, където инфлацията на цените на храните не се основава на търсенето и предлагането. Това се случва за първи път за 30-те години, откакто съм в бизнеса с кафе.
Шулц не смята, че подобно покачване на цените може да е устойчиво, и е сигурен, че то вреди на потребителите, като при това е много вероятно земеделските производители да не извличат никаква полза от него.
Наблюденията на Шулц показват, че по подобие на жилищата, храната се превърна в нещо по-голямо от самата себе си. Става въпрос за много повече от препитание. Става въпрос за стоки за търговия, за глобализация, за енергетика, за биотехнологии и за политики на правителства.
Ситуацията с цените на храните е много сложна. В продължение на десетилетие субсидиите за селското стопанство са сред най-големите пречки за прилагане на споразумението за световната търговия, известно като Кръга от Доха.
Земеделските производители и преработвателите на селскостопанска продукция са зависими от държавна подкрепа. Целта на тази политика е да се гарантира стабилността на цените, чрез достатъчно производство. Но механизмът е спрял да работи.
Фючърсните договори на стоковите пазари, включващи брой зърна, плодове и части от животни се търгуват от милиони всеки ден по целия свят. Така ориз, какао и замразен портокалов сок може да бъдат купени по-изгодно от производителите на храни и търговците, отколкото ако се договарят сделки директно със земеделските стопани.
Голяма ликвидност, ниски цени, конкуренция и достъпност, звучи като идеалният механизъм за разпределение на храните в света. И е така, до момента, в който някой голям хедж фонд или ETF не започне да купува храни, само, за да хеджира вложенията си на капиталовите, валутните или дълговите пазари.
А царевицата и захарната тръстика вече не са просто хранителни продукти – те също са биогорива.
Храната е също добър барометър на глобализацията; когато доходите растат, има търсене на повече и по-качествена храна.
Но с изключение на хедж фондовете на пазара, останалите фактори са дългосрочни. Единствено спекулативното търсене може да доведе до такава силна волатилност на цените на храните.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *