Централната банка на Либия- основен акционер в UniCredit

Централната банка на Либия се съгласи да придобие конвертируеми облигации, емитирани от UniCredit за още 250 млн. евро, което потенциално ще я превърне във водещ акционер в италианската банка

Централната банка на Либия се съгласи да придобие конвертируеми облигации, емитирани от UniCredit за още 250 млн. евро, което потенциално ще я превърне във водещ акционер в италианската банка, писа в. “Файненшъл Таймс”.
Стъпката ще превърне правителството на джамахирията в ключов играч в конфликта между ръководството на банката и сегашния й водещ акционер.
Банката се стреми да укрепи баланса си на фона на глобалната финансова криза, но през миналата седмица се лиши от подкрепата на фонда Cariverona Foundation, който контролира 6% от капитала й, след като заяви, че няма да участва в новата облигационна емисия за 3 млрд. евро.
Решението на Cariverona беше възприето в UniCredit като удар по изпълнителния директор Алесандро Профумо, но от фонда са крайно недоволни от срива на капитализацията на банката, след като акциите на UniCredit загубиха 75% от стойността си през миналата година, което доведе до орязване на разпределяния от години дивидент.
От фонда не скриват опитите си от есента президентът Дитер Рампъл, както и Профумо да бъдат освободени по време на годишното Общо събрание.
Централната банка на Либия, която се смята за суверенен инвестиционен фонд, в момента контролира 4.6 на сто от капитала на италианската компания. През есента на миналата година се съгласи да инвестира 500 млн. евро в емисия конвертируеми облигации.
Сега от посолството на Либия в Рим са заявили, че джамахирията ще инвестира нови 250 млн. евро след съответното предложение от страна на UniCredit.
Облигациите ще могат да се конвертират на цена от около 4,5 евро за акция, което е с около 300% над пазарната стойност на акциите на UniCredit. Ако това се осъществи пакетът на либийците в UniCredit ще се увеличи до 7%.
Правото на глас на акционерите е ограничено до 5%, което дава на водещите акционери еднаква тежест при взимането на решения. Новото решение на Либия й открива пътя към получаването на място в Съвета на директорите, което допълнително ще засили напреженията между акционерите и ръководството, коментират аналитици.
Това може да създаде проблеми и на италианското правителство, което изпраща нееднозначни сигнали по повод навлизането на чужд капитал в банковата система на страната.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *