Централните банки във фокуса на валутния пазар през тази седмица

През изминалата седмица изглеждаше, че доларът най-накрая ще се възстанови, но данните за неселскостопанската работна заетост се оказаха поредната спирачка. Йената остана слаба, като достигна рекордно дъно спрямо еврото. В същото време канадският долар продължи да поскъпва благодарение на стабилния БВП.

Главните събития през следващата седмица се очертават срещите на централните банки. Очаква се в сряда щатският FOMC да остави лихвите непроменени, а вниманието да бъде насочено към други събития. Както изглежда инфлацията намалява според изнесената информация след последната среща. Индексът на потребителските цени падна до 2,5%. В същото време информацията за икономическия растеж и в частност БВП за първото тримесечие беше доста по-неблагоприятна от очакваното. В тази връзка ще бъде интересно да се види дали инфлацията ще остане основна грижа за членовете на Фед или ще се съсредоточат върху показателите за икономически ръст. Други водещи икономически новини от САЩ през седмицата ще бъдат запасите, търговският баланс, продажбите на дребно, индексът на производствените цени.

Голяма е вероятността и Европейската централна банка да остави лихвите непроменени след срещата в четвъртък, като основанието е главно силната европейска икономика и ръстът на показателя М3 парична маса. Друга важна информация през седмицата се отнася за германските промишлени поръчки, индустриалното производство и търговския баланс.

Английската банка също ще вземе решение за лихвените равнища в четвъртък. Има вероятност за повишение, след като инфлацията през март изненадващо скочи на 3,1%. Също така се очаква в официалния бюлетин да бъдат включени мненията на членовете на Комитета за монетарна политика за възможните последващи ходове. Тази информация е особено важна за инвеститорите, които ще формират своите очаквания за монетарната политика преди 16 май, когато ще бъдат изнесени новите данни за инфлацията. През следващата седмица от Великобритания се очакват данните за промишленото производство, търговията със страни, нечленуващи в ЕС, и търговския баланс.

В понеделник ще се състои среща на Японската централна банка. В сряда се очакват предварителни данни за индекса на водещите индикатори в страната.

Търговският баланс на Канада също ще представлява интерес, за да се види дали канадската валута ще продължи да поскъпва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *