Централните банки продават еврото

Последните данни на Международният валутен фонд показват свиване на глобалните валутни резерви през третото тримесечие на 2014 г. до 11.78 трлн. долара или с 200 млрд. по-малко, отколкото в края на предходния отчетен период.

В същото време делът на долара в кошницата от валути е нараснал от 60.7% на 62.3%, което показва, че част от централните банки ребалансират портфейлите си, увеличавайки тежестта на щатските пари и то за сметка на еврото. Делът на единната валута е намалял от 24.1% на 22.6%.

Това вероятно е една от основните причини за поевтиняването на еврото със 7.7% през третото тримесечие на миналата година.

Намаляването на експозициите в евро от страната на централните банки е наистина тревожен сигнал. От една страна засиленият интерес към долара може да се дължи на повишени рискови очаквания, но това не обяснява оттеглянето от единната валута.

Делът на валутните резерви в евро през третото тримесечие на миналата година е най-ниският от 2002 г. година насам.

И тъй като през четвъртото тримесечие фундаментите на валутните пазари не се промениха съществено, тенденцията на бягство от еврото вероятно е продължила.

В по-дългосрочен план, през 2015 г. се очаква Европейската централна банка да излезе на пазара с масирана програма за количествени улеснения в подкрепа на икономическото възстановяване на еврозоната. В същото време пазарът се подготвя за увеличаване на лихвените нива в САЩ през втората половина на годината, което предполага, че натискът върху еврото ще се засилва. Вчера единната валута достигна близо деветгодишно дъно от 1.1889 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *