Шокови намаления: „Черен петък“ по магазините

Голяма част от магазините днес са се присъединили към американската традиция на рекордни намаления- „Черен петък“.Традицията идва от САЩ и бележи началото на коледния пазар. На този ден голяма част от търговците предлагат изкушаващи намаления на цените на своите стоки.

Тази мода не подминава и България, където за поредна година последният петък от ноември ще бъде осеян с отстъпки и оферти за най-различни продукти. Заслужава ли си изкушението?

Нямаме такива масови събирания, както в САЩ и търговците много често злоупотребяват с най-уродливия нагон на потребителската икономика – да потребяваме, да купуваме евтино, коментира пред БНТ Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията.

Миналата година КЗК е наложила сериозна глоба, свързана с черния петък, от Комисията са забелязани непозволени търговски практики, с които потребителите се въвеждат в заблуждение – много често се пише, че можете да си купите нещо изключително евтино и само сега, ако в момента не се възползвате – край, свършва, утре не можете да си вземете, което не отговаря на истината.

Как да разпознаем фалшивите от реално намалените цени – формулата е една единствена – влизане в интернет и проверка, защото в България основно търговията за черния петък минава през интернет портали, посъветва Марио Гаврилов.

В магазините има обявени проценти намаление, но от какво са се получили тези проценти не може да стане ясно за самия потребител, каза Богомил Николов от „Активни потребители“. Ако погледнем строго правилата за търговия, ще видим, че за да бъде намалена една стока, то предишната ѝ цена трябва да е била прилагана най-малко един месец, поясни той. И посъветва потребителите да не гледат процентите намаление, а да гледат абсолютните стойности на цените. Трябва да се наблюдават внимателно и дребните модификации на технически продукти – трябва да се четат всички букви и цифрички на модела. И беше категоричен, че трябва да бъдат обявени и старата, и новата цена – правилата за намаления са ясно посочени в закона, обясни Богомил Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *