Щатските индекси започнаха днешната сесия с понижения

Щатските индекси започнаха днешната сесия с понижения, след като петрола и останалите стоки поевтиняха, а доходността на държавните ценни книжа продължи да се покачва. Инвеститорите се отдръпнаха от фондовите пазари в очакване на отчета на правителството за банковата система, който ще разкрие кои банки ще получат разрешение от властите да изплатят своя дълг към държавата.
Индексът на 30-те най-големи борсови дружества Dow Jones IA губи 1,1% от стойността си до 8669,27 пункта два часа след началото на търговията. По-широкият S&P 500 също се понижава с 1,1% до 930,13 пункта, а индексът на компаниите на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 1,4 % до 1823,16 пункта.
Dow Jones IA от днес е с обновен състав. Технологичната компания Cisco и застрахователното дружество Travelers заместиха фалиралия производител на автомобили General Motors и финансовата група Citigroup. Акциите на Cisco поевтиняват с 1,2% до 19,64 долара за акция, докато тези на Travelers поскъпват леко с 0,1% до 43,47 долара за акция.
През тази седмица регулаторните органи в САЩ ще съобщят имената на банките, които ще получат право да изплатят своите задължения към държавата по линия на програмата за освобождаване от проблемните активи. Очаква се, че Goldman Sachs, JPMorgan и American Express ще бъдат първите банки, които ще получат разрешение да излязат от програмата за финансова стабилизация.
Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 0,5% до 148,24 долара за акция, докато тези на JPMorgan поскъпват с 2,5% до 35,40 долара за акция.
Останалите финансови институции трябва да внесат своите планове за това по какъв начин смятат да привлекат необходимите им средства, съгласно резултатите от стрес теста.
Пазарите се опасяват и от растящата доходност на държавните ценни книжа, която достигна 3,85% по десетгодишните облигации в началото на днешната сесия. Инвеститорите изискват все по-голям лихвен процент в замяна на това, че финансират правителствените разходи чрез покупката на държавни ценни книжа.
Това може да принуди Федералния резерв да увеличи основната лихва в страната по-рано от очакваното, за да запази големите чуждестранни инвеститори на пазара на американски дългови книжа.
Силното поскъпване на петрола, който достигна 70 долара за барел в края на миналата седмица, накара инвеститорите да се опасяват, че това ще навреди на икономическото възстановяване. Акциите на компаниите от минния и енергийния сектор се наредиха сред най-губещите за деня, следвани от технологичните компании.
Акциите на Apple поевтиняват с 2,2% до 141,53 долара за акция малко преди началото на днешната конференция на компанията, на която се очаква да присъства изпълнителния директор Стийв Джобс. По време на нея компанията ще разкрие и подробности за своя нов модел на iPhone, предаде Wall Street Journal.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *